Lijena pita od sira
Lijena pita od sira (Foto: Anica Bijeli Duduković)
Zdravlje & prehrana

Prhka i preukusna: Recept za lijenu pitu od sira koja uvijek mami na još

31-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Pita od sira jedan je od onih kolača koji su dobrodošli na svakom stolu. Gotovo svi je vole i svatko ima neki svoj stari recept kojem vjeruje i kojem se vraća kada se zaželi ove slastice. Prilikom istraživanja recepata sigurno ste naišli i na onaj za "lijenu" pitu od sira.

Zašto se točno tako zove zapravo nije poznato, ali prema nekim teorijama naziv je dobila zbog domaćice koja je bila previše lijena da bi napravila tanke kore za pitu ili pak zbog malog broja kora koje se trebaju napraviti za ovaj kolač.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Kakva god bila, pitu od sira jednostavno obožavamo, a danas vam donosimo recept blogerice Alice Bjeli Duduković koji vas sigurno neće razočarati. Njezine recepte možete pratiti i na Instagram profilu okruglica79.

Sastojci za tijesto:

  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 220 g maslaca
  • 370 g glatkog brašna
  • 5 g praška za pecivo

Sastojci za nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 150 g šećera
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 4 bjelanjka
  • 1 žlica limunovog soka

Priprema:

  1. Pjenasto umutiti žumanjke i šećer. Zatim umutiti maslac. Prosijati brašno s praškom za pecivo pa rukom umijesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela. Jedan dio razvaljati i prebaciti u pekač, a drugi dio staviti u prozirnu foliju pa u hladnjak dok pripremite nadjev.
  2. Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti snijeg i lagano, žlicom spojiti smjese.
  3. Nadjev staviti na tijesto i poravnati. Iz hladnjaka izvaditi ostatak tijesta, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na nadjev od sira. Izbockati vilicom da zrak može izlaziti tijekom pečenja. Pekač koji koristite može biti veličine 20x30 cm pa će vam kolač biti viši.
  4. Peći na u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite je li kolač gotov. Ohladiti i poslužiti.

Inspirirajte se ostalim receptima sa sirom:

Cheesecake kuglice (ilustrativna fotografija) Cheesecake kuglice! Najlakši recept za fini desert od samo četiri sastojka Pohane palačinke sa špinatom i sirom Recept za hrskave palačinke sa sirom i špinatom koje su gotove za tren oka Palačinke s malinom i čokoladom Tope se u ustima: Recept za tamne palačinke s malinama i bijelom čokoladom

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još