Tko može odoljeti slasnoj kombinaciji čokolade, lješnjaka i aromatične naranče? Upravo ova kombinacija okusa je zvijezda recepta za pitu od čokolade Alice Bjeli Duduković koja hrvatsku blogericu podsjeća na djetinjstvo.
Pita od čokolade se vrlo lako priprema kod kuće, a za njega je potrebno svega desetak sastojaka koje vjerojatno imate u smočnici ili hladnjaku. Evo što trebate napraviti:
Sastojci za kore:
250 grama glatkog brašna
175 grama maslaca
100 grama oštrog brašna
1 jaje
1,5 žlica kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
140 grama čokolade u prahu
140 grama mljevenih lješnjaka ili badema
30 ml cijeđenog soka naranče
6 jaja
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Za kore: dobro izmutite jaje, maslac sa sobne temperature i kiselo vrhnje.
2. Prosijajte oštro i glatko brašno pa dodajte smjesi i rukom umiješajte u tijesto.
3. Podijelite tijesto na dva dijela: jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi te stavite u lim za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara i lagano je izbockajte vilicom. Drugi dio tijesta ostaviti sa strane dok pripremate nadjev.
4. Za nadjev: razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka.
5. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, mljevene lješnjake i narančin sok dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Nježno umiješajte bjelanjke u smjesu s čokoladom.
7. Nadjev prelijte na donju koru i prekrijte s gornjom korom koju ste također razvaljali na pobrašnjenoj podlozi te ispikali čačkalicom ili vilicom.
8. Stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja.
9. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije nego što ga posipate sa šećerom u prahu. Dobar tek!
Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.