Pita od čokolade se vrlo lako priprema kod kuće, a za njega je potrebno svega desetak sastojaka koje vjerojatno imate u smočnici ili hladnjaku. Evo što trebate napraviti:
Sastojci za kore:
250 grama glatkog brašna
175 grama maslaca
100 grama oštrog brašna
1 jaje
1,5 žlica kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
140 grama čokolade u prahu
140 grama mljevenih lješnjaka ili badema
30 ml cijeđenog soka naranče
6 jaja
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Za kore: dobro izmutite jaje, maslac sa sobne temperature i kiselo vrhnje.
2. Prosijajte oštro i glatko brašno pa dodajte smjesi i rukom umiješajte u tijesto.
3. Podijelite tijesto na dva dijela: jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi te stavite u lim za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara i lagano je izbockajte vilicom. Drugi dio tijesta ostaviti sa strane dok pripremate nadjev.
4. Za nadjev: razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka.
5. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, mljevene lješnjake i narančin sok dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Nježno umiješajte bjelanjke u smjesu s čokoladom.
7. Nadjev prelijte na donju koru i prekrijte s gornjom korom koju ste također razvaljali na pobrašnjenoj podlozi te ispikali čačkalicom ili vilicom.
8. Stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja.
9. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije nego što ga posipate sa šećerom u prahu. Dobar tek!
Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.