Da bi rižoto bio kremast, potrebno je koristiti rižu kratkog zrna poput arboria koji ima visoki postotak škroba. Rižoto postaje kremast zahvaljujući strpljivom podlijevanju riže toplim temeljcem i miješanju. U rižoto možete dodati i nešto mlijeka da povećate kremastu teksturu jela.

Priprema rižota obično započinje pirjanjem luka i drugih sastojaka na ulju. Iako ulje olakšava ovaj posao, povećava i kalorijsku vrijednost cijelog jela. Znate li koliko ulja odokativnom metodom ulijevate u tavu ili lonac kada planirate nešto prepirjati?

U jednoj žlici ulja ima čak 120 kalorija. Preskočite li pirjanje povrća u ulju i umjesto toga upotrijebite povrtni ili pileći temeljac koji ćete ionako koristiti u jelu, možete smanjiti kalorijsku vrijednost za barem 200 do 300 kalorija.

U rižoto se na kraju obično umiješa i žlica-dvije maslaca. Preskočite li i ovaj korak, možete smanjiti kalorijsku vrijednost jela za dodatnih 200-injak kalorija. Parmezan nemojte preskakati. On daje sjajan okus ovom jelu i vrijedi svake kalorije. 

Sastojci za kremasti rižoto s povrćem:

  • 250 g arborio riže
  • 250 g šampinjona
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g graška
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1-2 žlice mediteranske mješavine začina
  • limunov sok
  • sol i papar po želji
  • naribani parmezan za posluživanje

Priprema kremastog rižota s povrćem:

  1. Zagrijte temeljac u lončiću i stavite ga sa strane.
  2. Nasjeckajte luk i češnjak te ih prepirjajte na tavi uz dodatak malo temeljca. Miješajte povremeno i ulijevajte tekućinu po potrebi.
  3. Dodajte nasjeckane gljive, posolite ih i pirjajte sve zajedno još tri do četiri minute.
  4. Ubacite rižu i mediteransku mješavinu začina i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  5. Počnite postepeno ulijevati pileći temeljac i mlijeko uz stalno miješanje. Da bi riža „popila“ sav temeljac i mlijeko te se skuhala bit će vam potrebno 15 do 20 minuta.
  6. Na polovici kuhanja riže dodajte i grašak.
  7. Pred kraj kuhanja podesite slanost jela. Dodajte i nešto papra te pokapajte rižoto s malo limunova soka.
  8. Poslužite jelo toplo s naribanim parmezanom.

Isprobajte i ove recepte za rižoto:

Ako nemate puno vremena, ovaj kremasti rižoto je odlična opcija za ručak

Ručak za pola sata: Recept za kremasti rižoto s piletinom kao iz najboljih restorana

Dobar tek!