Da bi rižoto bio kremast, potrebno je koristiti rižu kratkog zrna poput arboria koji ima visoki postotak škroba. Rižoto postaje kremast zahvaljujući strpljivom podlijevanju riže toplim temeljcem i miješanju. U rižoto možete dodati i nešto mlijeka da povećate kremastu teksturu jela.
Priprema rižota obično započinje pirjanjem luka i drugih sastojaka na ulju. Iako ulje olakšava ovaj posao, povećava i kalorijsku vrijednost cijelog jela. Znate li koliko ulja odokativnom metodom ulijevate u tavu ili lonac kada planirate nešto prepirjati?
U jednoj žlici ulja ima čak 120 kalorija. Preskočite li pirjanje povrća u ulju i umjesto toga upotrijebite povrtni ili pileći temeljac koji ćete ionako koristiti u jelu, možete smanjiti kalorijsku vrijednost za barem 200 do 300 kalorija.
U rižoto se na kraju obično umiješa i žlica-dvije maslaca. Preskočite li i ovaj korak, možete smanjiti kalorijsku vrijednost jela za dodatnih 200-injak kalorija. Parmezan nemojte preskakati. On daje sjajan okus ovom jelu i vrijedi svake kalorije.
Sastojci za kremasti rižoto s povrćem:
- 250 g arborio riže
- 250 g šampinjona
- 200 ml mlijeka
- 150 g graška
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1-2 žlice mediteranske mješavine začina
- limunov sok
- sol i papar po želji
- naribani parmezan za posluživanje
Priprema kremastog rižota s povrćem:
- Zagrijte temeljac u lončiću i stavite ga sa strane.
- Nasjeckajte luk i češnjak te ih prepirjajte na tavi uz dodatak malo temeljca. Miješajte povremeno i ulijevajte tekućinu po potrebi.
- Dodajte nasjeckane gljive, posolite ih i pirjajte sve zajedno još tri do četiri minute.
- Ubacite rižu i mediteransku mješavinu začina i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Počnite postepeno ulijevati pileći temeljac i mlijeko uz stalno miješanje. Da bi riža „popila“ sav temeljac i mlijeko te se skuhala bit će vam potrebno 15 do 20 minuta.
- Na polovici kuhanja riže dodajte i grašak.
- Pred kraj kuhanja podesite slanost jela. Dodajte i nešto papra te pokapajte rižoto s malo limunova soka.
- Poslužite jelo toplo s naribanim parmezanom.
Isprobajte i ove recepte za rižoto:
Dobar tek!