Tajna dobrog rižota očituje se u kvalitetnoj riži kratkog zrna i malo strpljenja. Kada kuhate ovo jelo potrebno je stajati uz štednjak, miješati rižu i dolijevati tekućinu sve dok ne dobijete odgovarajuće rezultate.

Da bi rižoto bio kremast, potrebno je koristiti rižu kratkog zrna poput arboria koji ima visoki postotak škroba. Rižoto postaje kremast zahvaljujući strpljivom podlijevanju riže toplim temeljcem i miješanju. U rižoto možete dodati i nešto mlijeka da povećate kremastu teksturu jela.

Priprema rižota obično započinje pirjanjem luka i drugih sastojaka na ulju. Iako ulje olakšava ovaj posao, povećava i kalorijsku vrijednost cijelog jela. Znate li koliko ulja odokativnom metodom ulijevate u tavu ili lonac kada planirate nešto prepirjati?

U jednoj žlici ulja ima čak 120 kalorija. Preskočite li pirjanje povrća u ulju i umjesto toga upotrijebite povrtni ili pileći temeljac koji ćete ionako koristiti u jelu, možete smanjiti kalorijsku vrijednost za barem 200 do 300 kalorija.

U rižoto se na kraju obično umiješa i žlica-dvije maslaca. Preskočite li i ovaj korak, možete smanjiti kalorijsku vrijednost jela za dodatnih 200-injak kalorija. Parmezan nemojte preskakati. On daje sjajan okus ovom jelu i vrijedi svake kalorije. 

Sastojci za kremasti rižoto s povrćem:

  • 250 g arborio riže
  • 250 g šampinjona
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g graška
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1-2 žlice mediteranske mješavine začina
  • limunov sok
  • sol i papar po želji
  • naribani parmezan za posluživanje

Priprema kremastog rižota s povrćem:

  1. Zagrijte temeljac u lončiću i stavite ga sa strane.
  2. Nasjeckajte luk i češnjak te ih prepirjajte na tavi uz dodatak malo temeljca. Miješajte povremeno i ulijevajte tekućinu po potrebi.
  3. Dodajte nasjeckane gljive, posolite ih i pirjajte sve zajedno još tri do četiri minute.
  4. Ubacite rižu i mediteransku mješavinu začina i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  5. Počnite postepeno ulijevati pileći temeljac i mlijeko uz stalno miješanje. Da bi riža „popila“ sav temeljac i mlijeko te se skuhala bit će vam potrebno 15 do 20 minuta.
  6. Na polovici kuhanja riže dodajte i grašak.
  7. Pred kraj kuhanja podesite slanost jela. Dodajte i nešto papra te pokapajte rižoto s malo limunova soka.
  8. Poslužite jelo toplo s naribanim parmezanom.

Isprobajte i ove recepte za rižoto:

Rižoto s tikvicama i sirom Rižoto s tikvicama i sirom: Recept za prefin ručak gotov u 25 minuta

Slika nije dostupna Ručak za pola sata: Recept za kremasti rižoto s piletinom kao iz najboljih restorana

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju