Pita s jabukama klasik je koji ima cijelu vojsku obožavatelja, i to ne samo zbog okusa, već i zbog jednostavnosti pripreme i činjenice da ga je baš teško zeznuti.
Zato nas uvijek razvesele varijacije na temu pite s jabukama. Jednu takvu donosimo vam u nastavku, a posebno će se svidjeti ljubiteljima maka i jabuka.
Sipana pita s jabukama i makom – sastojci:
Suha smjesa:
- 300 g glatkog brašna
- 300 g griza
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
Smjesa s makom:
- 200 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g maslaca
- 300 ml mlijeka
Smjesa s jabukama:
- 750 g naribanih jabuka
- 150 g šećera
- 3 žlice ruma
- 1 žličica cimeta
Dodatno:
- 150 g maslaca
Sipana pita s makom i jabukama – priprema:
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i griz. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.
- U posudi pomiješajte mak, šećer i maslac i prelijte kipućim mlijekom. Dobro promiješajte i ostavite da se hladi. Smjesu podijelite na dva dijela.
- Jabuke očistite i naribajte tako da ih bude 750 grama. U jabuke dodajte šećer, rum i žličicu cimeta te dobro promiješajte.
- Pleh veličine 30 x 20 centimetara premažite maslacem i dodajte trećinu suhe mješavine.
- Na suhu mješavinu dodajte polovicu smjese s jabukama i na jabuke dodajte polovinu smjese s makom.
- Ponovite postupak: suha smjesa, smjesa s jabukama i smjesa s makom.
- Kolač završite sa zadnjom trećinom suhe smjese te tanko narezanih 150 grama maslaca.
- Pecite na 160 stupnjeva oko sat vremena. Kolač mora dobiti lijepu zlatnu boju.
- Ostavite da se potpuno ohladi.
- Po želji pospite šećerom u prahu ili poslužite uz omiljeni sladoled.
Recept za sipanu pitu s jabukama i makom s nama je podijelila gastroblogerica Antonia Jagodić, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu na Instagramu te u nastavku.
Ako tražite još ideja za tradicionalne kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!