Sipana pita od jabuka blogerice Antonie Jagodić
Sipana pita od jabuka blogerice Antonie Jagodić (Foto: Instagram@Antonia Jagodić)
Zdravlje & prehrana

Kolač bez tijesta koji se ne može zeznuti: Sipana pita s jabukama i makom

20-11-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Pita s jabukama klasik je koji ima cijelu vojsku obožavatelja, i to ne samo zbog okusa, već i zbog jednostavnosti pripreme i činjenice da ga je baš teško zeznuti.

Zato nas uvijek razvesele varijacije na temu pite s jabukama. Jednu takvu donosimo vam u nastavku, a posebno će se svidjeti ljubiteljima maka i jabuka.

Sipana pita s jabukama i makom – sastojci:

Suha smjesa:

  • 300 g glatkog brašna
  • 300 g griza
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
U trendu Ksenija Pajić u trapericama i bundi na špici 2025. - 3 Ležerna i dotjerana Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu Davorka Dalić na koncrtu u Beču posvećenom međimurskoj popevki - 3 Plijenila je poglede Nenametljiva elegancija Davorke Dalić idealan je izbor za koncert u legendarnoj bečkoj dvorani Erika zanimljivo i korisno “Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak

Smjesa s makom:

  • 200 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g maslaca
  • 300 ml mlijeka

Smjesa s jabukama:

  • 750 g naribanih jabuka
  • 150 g šećera
  • 3 žlice ruma
  • 1 žličica cimeta

Dodatno:

  • 150 g maslaca

Sipana pita od jabuka blogerice Antonie Jagodić Sipana pita od jabuka blogerice Antonie Jagodić (Foto: Instagram@Antonia Jagodić)

Sipana pita s makom i jabukama – priprema:

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i griz. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.
  2. U posudi pomiješajte mak, šećer i maslac i prelijte kipućim mlijekom. Dobro promiješajte i ostavite da se hladi. Smjesu podijelite na dva dijela.
  3. Jabuke očistite i naribajte tako da ih bude 750 grama. U jabuke dodajte šećer, rum i žličicu cimeta te dobro promiješajte.
  4. Pleh veličine 30 x 20 centimetara premažite maslacem i dodajte trećinu suhe mješavine.
  5. Na suhu mješavinu dodajte polovicu smjese s jabukama i na jabuke dodajte polovinu smjese s makom.
  6. Ponovite postupak: suha smjesa, smjesa s jabukama i smjesa s makom.
  7. Kolač završite sa zadnjom trećinom suhe smjese te tanko narezanih 150 grama maslaca.
  8. Pecite na 160 stupnjeva oko sat vremena. Kolač mora dobiti lijepu zlatnu boju.
  9. Ostavite da se potpuno ohladi.
  10. Po želji pospite šećerom u prahu ili poslužite uz omiljeni sladoled.

Recept za sipanu pitu s jabukama i makom s nama je podijelila gastroblogerica Antonia Jagodić, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu na Instagramu te u nastavku. 

Ako tražite još ideja za tradicionalne kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Pita od jabuka Jedna i jedina, pita od jabuka: Recept za desert koji možete "prošvercati" i za vrijeme dijete Kolač s jabukama Ovaj recept za brzi kolač od jabuka s razlogom ima 32 milijuna pregleda Bavarska štrudla od jabuka Recept za bavarsku štrudlu od jabuka s posebnim dodatkom koji daje ekstra sočnost Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić Gabriela kolač: Recept za brzinsku slasticu sastavljenu od prhkih kora i divne kreme Brzi kolač s jabukama Brzi kolač s jabukama za koji vam ne treba ni mikser ni vaga Kolač s lješnjacima Tako sočan i mekan: Kolač od lješnjaka napravi se začas, a nitko neće moći stati na samo jednom komadu

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još