Bavarska štrudla od jabuka
Bavarska štrudla od jabuka (Foto: Profimedia)
Zdravlje & prehrana

Recept za bavarsku štrudlu od jabuka s posebnim dodatkom koji daje ekstra sočnost

13-11-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako tražite klasični, ali ipak malo drukčiji recept za štrudlu s jabukama, čitajte dalje jer donosimo ideju koja bi vas mogla oduševiti. Spoj hrskavog i slatkog tijesta, kiselih jabuka i laganog vrhnja baš je dobitna kombinacija, a jednako je ukusna topla i hladna.

 

Štrudla s jabukama i vrhnjem - sastojci: 

Za tijesto:

  • 200 g oštrog brašna; plus malo za posipanje
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice ulja
U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Za nadjev:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 1 žlica limunova soka
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 80 g šećera
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 200 g kiselog vrhnja
  • šećer u prahu; za posipanje

Štrudla s jabukama i vrhnjem - priprema: 

  1. Za tijesto pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte žumanjak, ulje i 60 ml mlake vode. Zamijesite sve u glatko tijesto, dodajući još malo vode po potrebi. Zamotajte u krpu i ostavite da odstoji na toplom mjestu 30 minuta.
  2. U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na četvrtine, izvadite im koštice i tanko ih narežite. Pomiješajte s limunovim sokom kako bi se spriječilo tamnjenje. Pomiješajte cimet i šećer u zdjeli.
  3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto za štrudlu u pravokutnik što tanje moguće. 
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  5. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  6. Premažite tijesto otopljenim maslacem i rasporedite jabuke na vrh, ostavljajući rub od dva cm sa svih strana. Pospite cimetom, šećerom i stavite malo kiselog vrhnja preko jabuka.
  7. Preklopite stranice tijesta s duže strane prema centru, a zatim pažljivo zamotajte tijesto s kraće strane koristeći krpu kao pomoć. Pažljivo stavite štrudlu na lim.
  8. Premažite štrudlu preostalim maslacem i pecite 45 minuta dok ne postane zlatnosmeđa. Pospite štrudlu šećerom u prahu i poslužite toplu ili hladnu.

Bavarska štrudla razlikuje se po tome što se obično u nju dodajte kiselo vrhnje, a mnogi je poslužuju s preljevom od vanilije, koji joj daje posebnu sočnost i kremoznost. 

Provjerite naš recept za domaći umak od vanilije koji je gotov za 10 minuta. 

Provjerite i naš recept za klasičnu štrudlu s jabukama, a u nastavku možete pronaći još ideja za jesenske i zimske kolače. 

Ako pak tražite recepte za posebne prilike, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.  Bavarska štrudla od jabuka Bavarska štrudla od jabuka (Foto: Stockfood)

Brzi kolač s jabukama Brzi kolač s jabukama za koji vam ne treba ni mikser ni vaga Kolač s jabukama i jogurtom Jednostavni kolač s jabukama toliko je mekan da se topi u ustima Rolada s jabukama Rolada s jabukama: Najlakši recept za fini kolač kojem nećete moći reći ne Kolač s jabukama Ovaj recept za brzi kolač od jabuka s razlogom ima 32 milijuna pregleda Prženice s jabukama Recept za skromne i fine prženice s jabukama čiji miris podsjeća na bakinu kuhinju

Dobar tek!