Štrudla s jabukama i vrhnjem - sastojci:
Za tijesto:
- 200 g oštrog brašna; plus malo za posipanje
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 2 žlice ulja
Za nadjev:
- 1 kg kiselih jabuka
- 1 žlica limunova soka
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 80 g šećera
- 60 g otopljenog maslaca
- 200 g kiselog vrhnja
- šećer u prahu; za posipanje
Štrudla s jabukama i vrhnjem - priprema:
- Za tijesto pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte žumanjak, ulje i 60 ml mlake vode. Zamijesite sve u glatko tijesto, dodajući još malo vode po potrebi. Zamotajte u krpu i ostavite da odstoji na toplom mjestu 30 minuta.
- U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na četvrtine, izvadite im koštice i tanko ih narežite. Pomiješajte s limunovim sokom kako bi se spriječilo tamnjenje. Pomiješajte cimet i šećer u zdjeli.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto za štrudlu u pravokutnik što tanje moguće.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- Premažite tijesto otopljenim maslacem i rasporedite jabuke na vrh, ostavljajući rub od dva cm sa svih strana. Pospite cimetom, šećerom i stavite malo kiselog vrhnja preko jabuka.
- Preklopite stranice tijesta s duže strane prema centru, a zatim pažljivo zamotajte tijesto s kraće strane koristeći krpu kao pomoć. Pažljivo stavite štrudlu na lim.
- Premažite štrudlu preostalim maslacem i pecite 45 minuta dok ne postane zlatnosmeđa. Pospite štrudlu šećerom u prahu i poslužite toplu ili hladnu.
Bavarska štrudla razlikuje se po tome što se obično u nju dodajte kiselo vrhnje, a mnogi je poslužuju s preljevom od vanilije, koji joj daje posebnu sočnost i kremoznost.
Provjerite naš recept za domaći umak od vanilije koji je gotov za 10 minuta.
Provjerite i naš recept za klasičnu štrudlu s jabukama, a u nastavku možete pronaći još ideja za jesenske i zimske kolače.
Ako pak tražite recepte za posebne prilike, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. Bavarska štrudla od jabuka (Foto: Stockfood)
Dobar tek!