Ako tražite klasični, ali ipak malo drukčiji recept za štrudlu s jabukama, čitajte dalje jer donosimo ideju koja bi vas mogla oduševiti. Spoj hrskavog i slatkog tijesta, kiselih jabuka i laganog vrhnja baš je dobitna kombinacija, a jednako je ukusna topla i hladna.

 

Štrudla s jabukama i vrhnjem - sastojci: 

Za tijesto:

  • 200 g oštrog brašna; plus malo za posipanje
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice ulja

Za nadjev:

  • 1 kg kiselih jabuka
  • 1 žlica limunova soka
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 80 g šećera
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 200 g kiselog vrhnja
  • šećer u prahu; za posipanje

Štrudla s jabukama i vrhnjem - priprema: 

  1. Za tijesto pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Dodajte žumanjak, ulje i 60 ml mlake vode. Zamijesite sve u glatko tijesto, dodajući još malo vode po potrebi. Zamotajte u krpu i ostavite da odstoji na toplom mjestu 30 minuta.
  2. U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na četvrtine, izvadite im koštice i tanko ih narežite. Pomiješajte s limunovim sokom kako bi se spriječilo tamnjenje. Pomiješajte cimet i šećer u zdjeli.
  3. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto za štrudlu u pravokutnik što tanje moguće. 
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  5. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  6. Premažite tijesto otopljenim maslacem i rasporedite jabuke na vrh, ostavljajući rub od dva cm sa svih strana. Pospite cimetom, šećerom i stavite malo kiselog vrhnja preko jabuka.
  7. Preklopite stranice tijesta s duže strane prema centru, a zatim pažljivo zamotajte tijesto s kraće strane koristeći krpu kao pomoć. Pažljivo stavite štrudlu na lim.
  8. Premažite štrudlu preostalim maslacem i pecite 45 minuta dok ne postane zlatnosmeđa. Pospite štrudlu šećerom u prahu i poslužite toplu ili hladnu.

Bavarska štrudla razlikuje se po tome što se obično u nju dodajte kiselo vrhnje, a mnogi je poslužuju s preljevom od vanilije, koji joj daje posebnu sočnost i kremoznost. 

Provjerite naš recept za domaći umak od vanilije koji je gotov za 10 minuta. 

Provjerite i naš recept za klasičnu štrudlu s jabukama, a u nastavku možete pronaći još ideja za jesenske i zimske kolače. 

Ako pak tražite recepte za posebne prilike, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Bavarska štrudla od jabuka Foto: Stockfood

"Smutljivac" s jabukama: Brzi kolač za koji vam ne treba ni mikser ni vaga Jednostavni kolač s jabukama toliko je mekan da se topi u ustima Rolada s jabukama: Najlakši recept za fini kolač kojem nećete moći reći ne Recept je hit: Za brzi kolač od jabuka s jednim jajetom ne treba vam ni pećnica Recept za skroman i tako fin kolač s jabukama čiji miris podsjeća na bakinu kuhinju

Dobar tek!