U nastavku donosimo jednostavan recept za klasični umak od vanilije koji će postati nezaobilazan dio vaše slatke kuhinje.
Umak od vanilije - sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- 100 g šećera
- 1 štapić vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
- 1 žlica gustina
Umak od vanilije - priprema:
- U lončiću zagrijte mlijeko i dodajte štapić vanilije kojeg ste prerezali po dužini. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga kasnije, u ohlađeni umak.
- U posebnoj posudi pjenjačom izmiješajte žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte gustin i dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica.
- Kada mlijeko zahuka, maknite ga s vatre i polako ulijte u smjesu od žumanjaka uz stalno miješanje. Ova tehnika spriječit će da se žumanjci zgrušaju.
- Smjesu vratite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne. Pazite da ne zakuha, jer bi se umak mogao zgrušati.
- Kad postigne željenu gustoću, maknite umak s vatre i procijedite ga kroz fino cjedilo kako bi bio potpuno gladak. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga sada i promiješajte.
- Umak ohladite i poslužite topao ili hladan uz omiljene deserte.
Ovako pripremljeni recept možete poslužiti uz brojne kolače, kao što je domaća bavarska štrudla s jabukama, a ako pravite palačinke mekane kao duša, umak će ih dodatno obogatiti.
Ako tražite recepte za kolače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a u nastavku pronađite još recepata koje možete poslužiti uz ovaj umak.
Dobar tek!