Većina žena obožava ukusna jela oko kojih se ne mora previše truditi. Tjestenina s umakom od rajčice, lećom i povrćem jedan je od takvih recepata.

Ne samo da ćete uštedjeti vrijeme na kuhanju, već i na pranju suđa s obzirom na to da se sve termički obrađuje u jednom loncu.

Leća je izvrstan izvor bjelančevina biljnog porijekla te će se vrlo lijepo sljubiti s tjesteninom i umakom od rajčice.

Sastojci za tjesteninu s lećom:

  • 700 ml pasirane rajčice
  • 500 ml vode
  • 300 g sušene tjestenine po želji
  • 200 g sušene crvene leće
  • 1 paprika
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 1 povrtna kocka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mediteranske začinske mješavine
  • ½ čajne žličice čilija u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Bez grama brašna: Proteinski trik za zgušnjavanje juha i variva za manje od pet kuna

Priprema:

  1. U veći lonac dodajte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, češnjak, papriku i mrkvu.
  2. Dodajte začine i sve zajedno pirjajte nekoliko minuta.
  3. Podlijte vodom i pireom od rajčice, ubacite povrtnu kocku, sušenu tjesteninu i crvenu leću pa djelomično pokrijte poklopcem.
  4. Kuhajte sve zajedno oko 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje dok se tjestenina i leća ne skuhaju do kraja.
  5. Provjerite je li tjestenina dobro začinjena te je poslužite toplu. Dobar tek!

Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina

Savjet plus:

Za ovaj recept možete iskoristiti i zelenu ili smeđu leću. Pripazite samo da stavite već kuhanu leću u jelo jer ove vrste leće iziskuju dužu termičku obradu te ih nije poželjno kuhati zajedno s tjesteninom.

Ako vam je pasirana rajčica kisela, taj okus možete neutralizirati s malo sode bikarbone ili žličicom običnog šećera.

Ovaj je recept idealan za trošenje svježih namirnica pri kraju roka valjanosti. Možete dodati i nasjeckane tikvice, patlidžane, gljive i drugo povrće koje treba što prije potrošiti.