Ne samo da ćete uštedjeti vrijeme na kuhanju, već i na pranju suđa s obzirom na to da se sve termički obrađuje u jednom loncu.
Leća je izvrstan izvor bjelančevina biljnog porijekla te će se vrlo lijepo sljubiti s tjesteninom i umakom od rajčice.
Sastojci za tjesteninu s lećom:
- 700 ml pasirane rajčice
- 500 ml vode
- 300 g sušene tjestenine po želji
- 200 g sušene crvene leće
- 1 paprika
- 1 mrkva
- 1 luk
- 1 povrtna kocka
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mediteranske začinske mješavine
- ½ čajne žličice čilija u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema:
- U veći lonac dodajte malo ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, češnjak, papriku i mrkvu.
- Dodajte začine i sve zajedno pirjajte nekoliko minuta.
- Podlijte vodom i pireom od rajčice, ubacite povrtnu kocku, sušenu tjesteninu i crvenu leću pa djelomično pokrijte poklopcem.
- Kuhajte sve zajedno oko 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje dok se tjestenina i leća ne skuhaju do kraja.
- Provjerite je li tjestenina dobro začinjena te je poslužite toplu. Dobar tek!
Savjet plus:
Za ovaj recept možete iskoristiti i zelenu ili smeđu leću. Pripazite samo da stavite već kuhanu leću u jelo jer ove vrste leće iziskuju dužu termičku obradu te ih nije poželjno kuhati zajedno s tjesteninom.
Ako vam je pasirana rajčica kisela, taj okus možete neutralizirati s malo sode bikarbone ili žličicom običnog šećera.
Ovaj je recept idealan za trošenje svježih namirnica pri kraju roka valjanosti. Možete dodati i nasjeckane tikvice, patlidžane, gljive i drugo povrće koje treba što prije potrošiti.