Urmašice (ili hurmašice) jedan su od onih tradicionalnih deserata koji nikad ne razočaraju. Ovi starinski kolačići preliveni sirupom koji se naziva agda slatki su, sočni i osigurat će vam potrebnu dozu šećera.

 

Sastojci za tijesto:

  • 2 velika jaja
  • 45 dag glatkog brašna
  • 15 dag maslaca
  • 5 dag šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za sirup:

  • 750 ml vode
  • 25 dag šećera
  • sok od 2 limuna

Priprema urmašica:

  1. Jaja izvadite iz frižidera pola sata prije početka pripreme kako bi se malo ugrijala na sobnoj temperaturi. Prvo pripremite sirup. Pomiješajte vodu i šećer, stavite na laganu vatru i pustite da krčka 20-ak minuta. Maknite s vatre, umiješajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
  2. Sada krenite s pripremom urmašica. Maslac otopite na laganoj vatri i kad postane mlak, u njega ubacite umućena jaja i dobro sve promiješajte. U brašno stavite šećer i sol, ulijte maslac i jaja te umijesite glatko tijesto. Ako primijetite da vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
  3. Protvan za pečenje premažite s malo masnoće. Uzimajte komadić po komadić tijesta (otprilike 50 g), formirajte dlanovima prvo kuglu, a zatim valjak koji potom malo spljoštite i položite u protvan. Urmašice pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice, sve dok ne poprime zlatnožutu boju.
  4. Izvadite urmašice iz pećnice i odmah ih prelijte hladnim sirupom. Poslužite ih kada se ohlade.

Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha

Recept za pitu od jogurta: Jednostavna priprema bez valjanja tijesta

Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije

Dobar tek!