Dobre stare urmašice: Recept za tradicionalni desert koji nikad ne razočara
Urmašice (ili hurmašice) jedan su od onih tradicionalnih deserata koji nikad ne razočaraju. Ovi starinski kolačići preliveni sirupom koji se naziva agda slatki su, sočni i osigurat će vam potrebnu dozu šećera.
Piše
Zadovoljna.hr
Sastojci za tijesto:
- 2 velika jaja
- 45 dag glatkog brašna
- 15 dag maslaca
- 5 dag šećera
- prstohvat soli
Sastojci za sirup:
- 750 ml vode
- 25 dag šećera
- sok od 2 limuna
Priprema urmašica:
- Jaja izvadite iz frižidera pola sata prije početka pripreme kako bi se malo ugrijala na sobnoj temperaturi. Prvo pripremite sirup. Pomiješajte vodu i šećer, stavite na laganu vatru i pustite da krčka 20-ak minuta. Maknite s vatre, umiješajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
- Sada krenite s pripremom urmašica. Maslac otopite na laganoj vatri i kad postane mlak, u njega ubacite umućena jaja i dobro sve promiješajte. U brašno stavite šećer i sol, ulijte maslac i jaja te umijesite glatko tijesto. Ako primijetite da vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
- Protvan za pečenje premažite s malo masnoće. Uzimajte komadić po komadić tijesta (otprilike 50 g), formirajte dlanovima prvo kuglu, a zatim valjak koji potom malo spljoštite i položite u protvan. Urmašice pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice, sve dok ne poprime zlatnožutu boju.
- Izvadite urmašice iz pećnice i odmah ih prelijte hladnim sirupom. Poslužite ih kada se ohlade.
Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha
Recept za pitu od jogurta: Jednostavna priprema bez valjanja tijesta
Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije
Dobar tek!