Kolač Dunavski valovi
Kolač Dunavski valovi (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije

27-12-2024 Piše D.Š.
komentari

Mala je vjerojatnost da nikad u životu niste čuli za kolač pod nazivom "dunavski valovi". U pitanju je njemački desert koji je naziv dobio zbog slojeva koji vizualno predstavljaju - valove Dunava. Baza ovog kolača je mekani mramorni biskvit obogaćen višnjama na koji se potom stavlja krema s okusom vanilije i čokoladna glazura. Recept za ovaj uistinu ukusan kolač pročitajte u nastavku.

 

Sastojci za bisvkit:

  • 4 jaja
  • 15 dag maslaca
  • 15 dag šećera
  • 30 dag oštrog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 jušne žlice kakao praha
  • 2 jušne žlice ruma

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 10 dag šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • 50 g škrobnog brašna

Sastojci za glazuru:

  • 20 dag tamne čokolade
  • 180 ml slatkog vrhnja

Dodatni sastojci:

  • 40 dag ocijeđenih višanja iz kompota
  • krušne mrvice za kalup
  • malo maslaca za kalup

Priprema:

1. U brašno ubacite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

2. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žutanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.

3. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žutanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte. Kalup za pečenje premažite maslace i posipajte krušnim mrvicama pa u njega prvo ulijte svijetlu smjesu. Zatim na nju izlijte tamnu smjesu s kakaom i malo je poravnajte špatulom. Sada po cijeloj smjesi rasporedite višnje i malo ih utisnite u smjesu.

4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 35-40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kolač je gotov kada se rubovi odvoje od kalupa i poprime lijepu zlatnožutu boju. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.

5. Sada pripremite kremu. U posudu stavite šećer i žumanjke pa dobro promiješajte. Zatim dodajte škrobno brašno i miješajte sve dok ga ne povežete sa smjesom pa onda u nju ulijte dio pripremljenog mlijeka za kremu. Dovoljno je samo da razrijedite smjesu, a ostatak mlijeka stavite na srednje jaku vatru i zakuhajte. Kada mlijeko uzavri polako ga ulijevajte u smjesu konstantno miješajući s pjenjačom. Sada sve vratite u zdjelu u kojoj ste zakuhali mlijeko te vratite na vatru.

Kuhajte kremu oko 10-ak minuta uz stalno miješanje pjenjačom. Maknite je s vatre, izlijte na ohlađen kolač, rasporedite i zagladite špatulom te ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite kolač na u hladnjak na 30-tak minuta da se malo stisne.

6. Na kraju pripremite glazuru. Čokoladu natrgajte na kockice i preko nje prelijte uzavrelo slatko vrhnje. Pustite da se čokolada prvo malo otopi u vrelom vrhnju, a zatim dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Kad se glazura ohladi, prelijte je preko kolača i zatim ga preko noći ostavite u hladnjaku.

Ako tražite još ideja za kekse, kolače, torte, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Čokoladna mileram torta Recept za čokoladnu mileram-tortu koja osvaja na prvi zalogaj Lambada kolač Lambada: Recept za legendarni kolač s kojim ćete se rado zasladiti Brownie s trešnjama i sirom (ilustrativna fotografija) Čokolada, trešnje i sir: Recept za fini kolač koji se tako lako priprema Karpati-torta Zaboravite cheesecake - karpati-torta je novi favorit za svaki vikend! Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Lagani kolač s višnjama i pudingom Lagani kolač s višnjama i pudingom koji sladi i osvježava Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode

Pročitaj još
Pročitaj još