Mala je vjerojatnost da nikad u životu niste čuli za kolač pod nazivom "dunavski valovi". U pitanju je njemački desert koji je naziv dobio zbog slojeva koji vizualno predstavljaju - valove Dunava. Baza ovog kolača je mekani mramorni biskvit obogaćen višnjama na koji se potom stavlja krema s okusom vanilije i čokoladna glazura. Recept za ovaj uistinu ukusan kolač pročitajte u nastavku.

 

Sastojci za bisvkit:

  • 4 jaja
  • 15 dag maslaca
  • 15 dag šećera
  • 30 dag oštrog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 jušne žlice kakao praha
  • 2 jušne žlice ruma

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 10 dag šećera
  • 1 vanilin-šećer
  • 50 g škrobnog brašna

Sastojci za glazuru:

  • 20 dag tamne čokolade
  • 180 ml slatkog vrhnja

Dodatni sastojci:

  • 40 dag ocijeđenih višanja iz kompota
  • krušne mrvice za kalup
  • malo maslaca za kalup

Priprema:

1. U brašno ubacite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.

2. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žutanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.

3. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žutanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte. Kalup za pečenje premažite maslace i posipajte krušnim mrvicama pa u njega prvo ulijte svijetlu smjesu. Zatim na nju izlijte tamnu smjesu s kakaom i malo je poravnajte špatulom. Sada po cijeloj smjesi rasporedite višnje i malo ih utisnite u smjesu.

4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 35-40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kolač je gotov kada se rubovi odvoje od kalupa i poprime lijepu zlatnožutu boju. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.

5. Sada pripremite kremu. U posudu stavite šećer i žumanjke pa dobro promiješajte. Zatim dodajte škrobno brašno i miješajte sve dok ga ne povežete sa smjesom pa onda u nju ulijte dio pripremljenog mlijeka za kremu. Dovoljno je samo da razrijedite smjesu, a ostatak mlijeka stavite na srednje jaku vatru i zakuhajte. Kada mlijeko uzavri polako ga ulijevajte u smjesu konstantno miješajući s pjenjačom. Sada sve vratite u zdjelu u kojoj ste zakuhali mlijeko te vratite na vatru. Kuhajte kremu oko 10-ak minuta uz stalno miješanje pjenjačom. Maknite je s vatre, izlijte na ohlađen kolač, rasporedite i zagladite špatulom te ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite kolač na u hladnjak na 30-tak minuta da se malo stisne.

6. Na kraju pripremite glazuru. Čokoladu natrgajte na kockice i preko nje prelijte uzavrelo slatko vrhnje. Pustite da se čokolada prvo malo otopi u vrelom vrhnju, a zatim dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Kad se glazura ohladi, prelijte je preko kolača i zatim ga preko noći ostavite u hladnjaku.

Ledeni vjetar bez kuhanja i pečenja Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja

Čupavci Tajni dodatak: Originalni recept za najsočnije čupavce koje ćete ikada probati

Kocke s kokosom Brze kocke s kokosom: Recept za jednostavan i sočan desert

Londoneri su starinski kolači koje su priremale našem mame i bake Londoner štangice: Recept za fine kolače iz mamine bilježnice koji se rade "ni od čega"

Šubare Recept za šubare: Kremasti blagdanski kolačići s kokosom i čokoladom

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju