Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Dobre stare urmašice: Recept za tradicionalni desert koji nikad ne razočara

04-03-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Urmašice (ili hurmašice) jedan su od onih tradicionalnih deserata koji nikad ne razočaraju. Ovi starinski kolačići preliveni sirupom koji se naziva agda slatki su, sočni i osigurat će vam potrebnu dozu šećera.

 

Sastojci za tijesto:

  • 2 velika jaja
  • 45 dag glatkog brašna
  • 15 dag maslaca
  • 5 dag šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za sirup:

  • 750 ml vode
  • 25 dag šećera
  • sok od 2 limuna

Priprema urmašica:

  1. Jaja izvadite iz frižidera pola sata prije početka pripreme kako bi se malo ugrijala na sobnoj temperaturi. Prvo pripremite sirup. Pomiješajte vodu i šećer, stavite na laganu vatru i pustite da krčka 20-ak minuta. Maknite s vatre, umiješajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
  2. Sada krenite s pripremom urmašica. Maslac otopite na laganoj vatri i kad postane mlak, u njega ubacite umućena jaja i dobro sve promiješajte. U brašno stavite šećer i sol, ulijte maslac i jaja te umijesite glatko tijesto. Ako primijetite da vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo brašna.
  3. Protvan za pečenje premažite s malo masnoće. Uzimajte komadić po komadić tijesta (otprilike 50 g), formirajte dlanovima prvo kuglu, a zatim valjak koji potom malo spljoštite i položite u protvan. Urmašice pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice, sve dok ne poprime zlatnožutu boju.
  4. Izvadite urmašice iz pećnice i odmah ih prelijte hladnim sirupom. Poslužite ih kada se ohlade.
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Slika nije dostupna Brzi kolač "na čaše": Recept za skromni i fini desert od jabuka, griza i oraha

Pita od jogurta Recept za pitu od jogurta: Jednostavna priprema bez valjanja tijesta

Kolač Dunavski valovi Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još