Kad se temperature u termometru spuste, u potrazi smo za ukusnim i krepkim jelima na žlicu koja će nas zagrijati i zasititi.
Ako se pritom spremaju od lako dostupnih i cjenovno prihvatljivih namirnica – tim bolje, a pogotovo na kraju siječnja, kada pazimo na svaki cent.
Donosimo vam recept za ukusno i kremasto varivo od krumpira i ponešto smrznutog povrća (ili povrća iz hladnjaka koje trebate potrošiti), a za koje sve sastojke već vjerojatno imate kod kuće.
Najbolje od svega? Za pripremu će vam biti potrebno tek oko pola sata.
Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. Bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana, vitamina B, magnezija, kalija i fosfora. Ne sadrži masnoće i kolesterol, a u kuhanom obliku (bez dodavanja ulja) ima manje kalorija od kruha, riže ili tjestenine.
Sastojci za varivo od krumpira:
- 1 kg krumpira
- 500 ml vode
- 300 g smrznutog povrća (grašak, mrkva)
- 250 ml mlijeka
- 30 g brašna
- 1 luk
- 1 povrtna kocka
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema kremastog variva od krumpira:
- Ogulite krumpir i narežite ga na kocke veličine oko dva centimetra.
- U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša pa dodajte krumpir. Dobro promiješajte.
- Podlijte krumpir toplom vodom u kojoj ste rastopili jednu povrtnu kocku.
- U mlijeku razmutite brašno i stavite sa strane.
- Kuhajte krumpir dok ne omekša. Smanjite temperaturu, a potom umiješajte pripremljeno brašno i mlijeko te smrznuto povrće. Zakuhajte varivo.
- Začinite ga sa solju, paprom, češnjakom u prahu i mediteranskom mješavinom začina i pustite da se zgusne.
- Kada je povrće skuhano do kraja, a varivo postane kremasto, spremni ste za posluživanje. Na kraju možete dodati i malo vrhnja ili naribanog sira.
Isprobajte i ove recepte za cjenovno prihvatljiva jela:
Dobar tek!