U jesen i zimu obožavamo topla i krepka jela na žlicu. Fini ručak ili večera može se napraviti sa svega nekoliko namirnica. Crvena leća je, primjerice, izvrstan izvor bjelančevina te ujedno vrlo povoljna namirnica s kojom možete nahraniti cijelu obitelj.
Pridružite li joj nešto umaka od rajčice, povrtnog temeljca, krumpira, mrkve i začina, dobit ćete krepko varivo koje će vas utopliti, a u kojem će uživati svi članovi obitelji.
Sastojci za varivo od crvene leće:
- 200 grama crvene leće
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 veći krumpir
- 2 mrkve
- 2 žlice koncentrata rajčice
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Varivo od crvene leće - priprema:
- Očistite luk, narežite ga na kockice i prepirjajte na malo biljnog ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
- Ubacite češnjak narezan na tanke ploške i pirjajte oko pola minute.
- U lonac dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno nekoliko minuta.
- Narežite mrkvu na kolutiće, a krumpir na kockice. Ubacite u lonac zajedno s lećom, koju ste prethodno isprali pod mlazom vode.
- Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem, posolite i popaprite i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta.
- Poslužite toplo s kriškom kruha.
Savjet plus:
Ovo je vrlo fleksibilan recept i po želji možete dodati razne dodatke, od svježe paprike, preko začinskog bilja do komadića sušene slanine ili kobasica.
Inspirirajte se ostalim receptima za hranjiva variva:
Dobar tek!