Grah je jedno od omiljenih jela u brojnim domovima, no njegova konzumacija često dolazi s neugodnom nuspojavom – nadutošću.

Glavni krivac za taj osjećaj težine nakon što smo jeli varivo od graha jest fitinska kiselina, prirodni sastojak graha koji otežava probavu. Baš je zato potrebno namočiti grah preko noći kako bismo izbjegli nadutost.

Ako ste zaboravili namočiti grah, ne brinite se. Sve što trebate napraviti jest pravilno iskoristiti prvu vodu u kojoj se grah kuha.

U mnogim receptima možemo vidjeti da grah prvo treba staviti u vodu pa tu vodu izbaciti nakon što zakuha. Zatim trebamo dodati novu vodu, pa nastaviti kuhati varivo od graha po omiljenom receptu.

U toj prvoj vodi zapravo je cijela mudrost, a u nastavku provjerite što učiniti ako niste namočili grah preko noći.

  1. Stavite grah u posudu s hladnom vodom, dovoljno da ga pokrije, i zagrijavajte ga na srednjoj vatri dok voda ne proključa.
  2. Kada voda zavrije, ugasite vatru i pustite da grah odstoji u toj vrućoj vodi barem pola sata do sat vremena. Ta je faza ključna jer omogućuje grahu da nabubri i tako vrijeme kuhanja postaje kraće, a fitinska kiselina i drugi spojevi koji mogu uzrokovati nadutost počinju se razgrađivati.
  3. Nakon što je grah odstajao u prvoj vodi, procijedite ga i bacite tu vodu. Zatim dodajte svježu vodu i nastavite kuhanje prema uobičajenom receptu.

Provjerite koji sastojak pomaže kod nadutosti od graha te koje još namirnice treba jesti ako ste stalno naduti.

Sedam namirnica koje će smiriti želudac