Svi smo, barem jednom, bili u situaciji kada muškarac u kući panično traži ključeve, daljinski upravljač ili neki drugi predmet tvrdeći da ga nema, dok on zapravo stoji točno ispred njega.

Ta pojava, poznata kao muška sljepoća (engl. male pattern blindness), često izaziva smijeh, ali i frustraciju, osobito među ženama.

Riječ je o fenomenu u kojem muškarci, bez obzira na to koliko je predmet očigledan, jednostavno ne uspijevaju pronaći ono što im je pod nosom. A onda, kad pozovu mamu ili partnericu, one to uvijek nađu u roku sekunde.

U nastavku možete provjeriti zašto muškarci ne vide te sitnice te zašto mame imaju supermoć pronalaska baš svega u kući.

Jedan od razloga je što su mame obično bolje organizirane i svjesnije svega što se događa u kući. Zbog mentalnog tereta koji nose mame su često odgovorne za održavanje doma i praćenje toga gdje se što nalazi.

Stoga su one već naviknute na mentalno mapiranje predmeta u kući, pa im pronalaženje stvari dolazi prirodno. Muškarcima je to ogroman problem jer njihov mozak ne funkcionira tako.

Zašto se to događa?

Iako muška sljepoća nije stvarna medicinska dijagnoza, postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju zašto muškarci često imaju problem s pronalaženjem stvari u kući.

Muškarci često traže brzo i površno, fokusirajući se na očigledna mjesta. Ako ne vide predmet odmah, skloni su brzo odustati.

Ako u frižideru traže umak, oni će pogledati svaku drugu stvar kako bi se uvjerili da to nije umak.

Muškarci i žene mogu različito percipirati prostor. Dok muškarci više pozornosti pridaju većim objektima i strukturama, žene su često usmjerene prema detaljima. Stoga, ako je neki predmet pomaknut ili djelomično skriven, muškarci ga jednostavno ne vide.

Iako se na prvu čini da su muškarci lijeni i ne trude se dovoljno kako bi pronašli ono što traže, ipak bismo ih trebali razumjeti.

Nije do vašeg partnera, do gena je. 

Provjerite u kojim su stvarima žene bolje od muškaraca, a provjerite i dokaze da su žene bolje vozačice od muškaraca. 

Zašto muškarci šalju gole fotografije ženama na društvenim mrežama?