Klasičan talijanski umak koji svaku tjesteninu pretvara u gurmanski užitak je bolonjez kojemu rijetko tko može odoljeti. Varijacija na izvoran recept je bezbroj od eksperimentiranja s vrstama mesa, začinima i povrćem, no vrhunski kuhari cijene upravo originalni i najjednostavniji način pripreme
Pokazao je to i Gordon Ramsay pridržavajući se recepta starih Talijana u kojemu su meso, rajčica i vino osnova slasnog umaka.
Vrhunski chef u sve je uključio nezaobilazni Worcester umak koji po želji možete dodati ili izostaviti, a ključni trenutak njegovog bolonjeza je kratko vrijeme pripreme od samo 15 minuta zahvaljujući čemu sastojci ne gube svoj izvoran okus.
Kako bi svaki sastojak bolonjez umaka zadržao svoj izvoran okus važno ga je ne prekuhati
>>Trikovi za kuhanje tjestenine i umaka od rajčice
Sastojci za bolonjez:
- ½ kg sitno mljevene junetine
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje da prekrije dno lonca
- nekoliko listića origana
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1dcl crnog vina
- nekoliko kapi Worcester umaka
- 20 dkg pelata ili svježih rajčica očišćenih od sjemenki i kore
- 1/2 dcl mlijeka
Bolonjez - priprema:
- Luk i mrkvu izribajte na sitno pomoću ribeža kako bi se što prije skuhali, u lonac stavite maslinovo ulje i prije negoli se zagrije odmah ubacite luk i mrkvu, sve zajedno miješajte i dinstajte oko 3 minute. Dodajte sol i papar po želji, zgnječite dva režnja češnjaka i ubacite u lonac.
- Dobro sve miješajte kako bi povrće omekšalo, pa potom dodajte sitno mljeveno juneće meso, par listića origana i dinstajte još par minuta. Potom na sredini lonca napravite mjesta i dodajte žlicu koncentrata rajčice i 1 dcl crnog vina, ostavite da vino ishlapi, te priču zaokružite s par kapi Worcester umaka.
- Svježu rajčicu prethodno očišćenu od sjemenki i kože ili kupljene pelatei ubacite u lonac, dobro izmiješajte te ostavite da sve kuha još 7 minuta. Pri samom kraju su umak dodajte mlijeko koje će kiselost rajčice i povezati sastojke u gusti umak.
Dobar tek!