Može se jesti sirova, sušena i kuhana, pripremiti na bezbroj načina, savršeno paše uz meso, ribu i ostalo povrće, a možemo je uzgojiti i sami.

Riječ je o rajčici koja svojim okusom, ali i sastavom spada u povrće koje bismo trebali jesti svakodnevno. Doznajte sve blagodati ove ukusne crvene namirnice

Prepuna je vitamina C

Ovaj ključni vitamin jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom.

Sadrži likopen

Vrlo važan fitonutrijent usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprječava negativno djelovanje bakterija.

Potiče stvaranje karnitina

Ta tvar slična aminokiselinama razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.

Smanjuje kolesterol

 

Istraživanja su pokazala kako konzumiranje rajčice ili njezinih prerađevina smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.

Puna je hranjivih tvari

Rajčica je prepuna i drugih hranjivih tvari poput beta karotena te luteina i zeaksantina koji se često nazivaju 'vitaminima za oči'.

Obradom ne gubi nutritivne vrijednosti

Rajčica je jedna od rijetkih namirnica koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem i pasiranjem i sl.) ne gubi nutritivne vrijednosti.

Svestrana je

Plodovi rajčica savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatko-kiselkasti okus je nezamjenjiv.

Kako na balkonu ili terasi uzgojiti slatke i ukusne rajčice?