Zlevanka je tradicionalni recept kontinentalne Hrvatske koji se priprema od kukuruznog brašna, jaja, ulja i vrhnja. Kao i mnogi drugi jednostavni recepti i ovaj ima svoje maštovite verzije koje otkrivaju novo lice već poznatog okusa. S jednom takvom verzijom zlevanke upoznala nas je Anja s bloga Sweetheart

U originalu ne ide bundeva već batat, ali čim sam probala znala sam da ću raditi i s njom. Ne mogu odlučiti koja mi se verzija više sviđa, a razmišljam i da probam s kuhanom mrkvom.

Moram napomenuti da je kolač jako sočan, ali se lijepo reže pa je pogodan i za izrezivanje u različitim oblicima i za transport.

Sastojci - zlevanka:

  • 640 g kuhane tikve / batata
  • 400 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 4 jaja
  • sok 1 naranče (ja sam stavila sok od 3 mandarine)
  • ekstrakt vanilije
  • 340 g integralnog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 140 g šećera
  • žličica praška za pecivo
  • malo cimeta i đumbira u prahu
  • prstohvat soli

Postupak - zlevanka:

  1. Skuhajte tikvu da postane mekana. Štapnim mikserom je usitnite. Ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte mlijeko, ulje, jaja, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.
  2. Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i prstohvat soli.
  3. Smjesi od brašna dodajte smjesu s tikvom i dobro izmiješajte pjenjačom.
  4. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup/protvan i pecite na 190, 30 minuta (ostat će malo vlažan iznutra, ali takav treba biti).

Ako tražite recepte za jednostavne, tradicionalne, kremaste kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata na jednom mjestu.

Inspirirajte se ostalim receptima za sočne kolače: Riječi su suvišne jer je ovo uvjerljivo najsočniji kolač sa šljivama koji smo isprobali Recept za sočne kocke s jogurtom u koje ne ide ni zrno šećera Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara Recept za sočne čokoladne kocke u koje ne idu jaja