Zlevanka je tradicionalni recept kontinentalne Hrvatske koji se priprema od kukuruznog brašna, jaja, ulja i vrhnja. Kao i mnogi drugi jednostavni recepti i ovaj ima svoje maštovite verzije koje otkrivaju novo lice već poznatog okusa. S jednom takvom verzijom zlevanke upoznala nas je Anja s bloga Sweetheart

U originalu ne ide bundeva već batat, ali, čim sam probala znala sam da ću raditi i s njom. Ne mogu odlučiti koja mi se verzija više sviđa, a razmišljam i da probam s kuhanom mrkvom.

Moram napomenuti da je kolač jako sočan, ali se lijepo reže pa je pogodan i za izrezivanje u različitim oblicima i za transport.

Sastojci
• 640 g kuhane tikve / batata
• 400 ml mlijeka
• 200 ml ulja
• 4 jaja
• sok 1 naranče (ja sam stavila sok od 3 mandarine)
• ekstrakt vanilije
• 340 g integralnog brašna
• 200 g kukuruznog brašna
• 140 g šećera
• žličica praška za pecivo
• malo cimeta i đumbira u prahu
• prstohvat soli

Postupak
1. Skuhajte tikvu da postane mekana. Štapnim mikserom je usitnite. Ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte mlijeko, ulje, jaja, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.

2. Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i prstohvat soli.

3. Smjesi od brašna dodajte smjesu s tikvom i dobro izmiješajte pjenjačom.

4. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup/protvan i pecite na 190, 30 minuta (ostat će malo vlažan iznutra, ali takav treba biti).

Još recepata za slatke napasti možete pronaći na blogu Sweetheart.