Zlevanka je tradicionalni recept kontinentalne Hrvatske koji se priprema od kukuruznog brašna, jaja, ulja i vrhnja. Kao i mnogi drugi jednostavni recepti i ovaj ima svoje maštovite verzije koje otkrivaju novo lice već poznatog okusa. S jednom takvom verzijom zlevanke upoznala nas je Anja s bloga Sweetheart

U originalu ne ide bundeva već batat, ali, čim sam probala znala sam da ću raditi i s njom. Ne mogu odlučiti koja mi se verzija više sviđa, a razmišljam i da probam s kuhanom mrkvom.

Moram napomenuti da je kolač jako sočan, ali se lijepo reže pa je pogodan i za izrezivanje u različitim oblicima i za transport.

Sastojci
• 640 g kuhane tikve / batata
• 400 ml mlijeka
• 200 ml ulja
• 4 jaja
• sok 1 naranče (ja sam stavila sok od 3 mandarine)
• ekstrakt vanilije
• 340 g integralnog brašna
• 200 g kukuruznog brašna
• 140 g šećera
• žličica praška za pecivo
• malo cimeta i đumbira u prahu
• prstohvat soli

Postupak
1. Skuhajte tikvu da postane mekana. Štapnim mikserom je usitnite. Ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte mlijeko, ulje, jaja, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.

2. Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i prstohvat soli.

3. Smjesi od brašna dodajte smjesu s tikvom i dobro izmiješajte pjenjačom.

4. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup/protvan i pecite na 190, 30 minuta (ostat će malo vlažan iznutra, ali takav treba biti).

Još recepata za slatke napasti možete pronaći na blogu Sweetheart.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju