Zlevanka (ilustrativna fotografija)
Zlevanka (ilustrativna fotografija) (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

"Jesenska" zlevanka: Kolač za vrtiće i najfinije restorane

09-10-2016 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Zlevanka je tradicionalni recept kontinentalne Hrvatske koji se priprema od kukuruznog brašna, jaja, ulja i vrhnja. Kao i mnogi drugi jednostavni recepti i ovaj ima svoje maštovite verzije koje otkrivaju novo lice već poznatog okusa. S jednom takvom verzijom zlevanke upoznala nas je Anja s bloga Sweetheart

U originalu ne ide bundeva već batat, ali čim sam probala znala sam da ću raditi i s njom. Ne mogu odlučiti koja mi se verzija više sviđa, a razmišljam i da probam s kuhanom mrkvom.

U trendu Elin Kostelić na premijeri kratkometražnog filma svog supruga Ivice Kotelića 'Freedom' - 3 Stajling za premijeru Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju Aishwarya Rai postala je Miss svijeta 1994. NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena Scena iz filma My girl EMOCIJE NA NAJJAČE Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu

Moram napomenuti da je kolač jako sočan, ali se lijepo reže pa je pogodan i za izrezivanje u različitim oblicima i za transport.

Sastojci - zlevanka:

  • 640 g kuhane tikve / batata
  • 400 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 4 jaja
  • sok 1 naranče (ja sam stavila sok od 3 mandarine)
  • ekstrakt vanilije
  • 340 g integralnog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 140 g šećera
  • žličica praška za pecivo
  • malo cimeta i đumbira u prahu
  • prstohvat soli

Postupak - zlevanka:

  1. Skuhajte tikvu da postane mekana. Štapnim mikserom je usitnite. Ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte mlijeko, ulje, jaja, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.
  2. Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i prstohvat soli.
  3. Smjesi od brašna dodajte smjesu s tikvom i dobro izmiješajte pjenjačom.
  4. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup/protvan i pecite na 190, 30 minuta (ostat će malo vlažan iznutra, ali takav treba biti).

Ako tražite recepte za jednostavne, tradicionalne, kremaste kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata na jednom mjestu.

Inspirirajte se ostalim receptima za sočne kolače: Kolač sa šljivama Riječi su suvišne jer je ovo uvjerljivo najsočniji kolač sa šljivama koji smo isprobali Kolač s grčkim jogurtom i kokosom Recept za sočne kocke s jogurtom u koje ne ide ni zrno šećera Čudo od jednog jajeta Čudo od jednog jajeta: Recept za brzi kolač koji nikad ne razočara Čokoladne kocke Recept za sočne čokoladne kocke u koje ne idu jaja

 

Pročitaj još
Pročitaj još