S proljetnim praznicima i dolaskom Uskrsa djeca će imati mnogo više slobodnog vremena nego inače. Da bi to vrijeme iskoristila na što bolji način, potrebno je odabrati aktivnosti koje će ih zaokupiti.

Kako biste uspjeli u tome, pokazali im nešto novo, proveli s njima kvalitetno vrijeme i maknuli ih od ekrana barem na neko vrijeme, odaberite neku od aktivnosti koje donosimo u nastavku.

Sve su one osmišljene tako da potiču razvoj mašte, kognitivnih sposobnosti te socijalnih i motoričkih vještina.

1. Utrka sa žlicom i jajima
Igra koja potječe još iz 19. stoljeća nikada ne razočara, a sve što vam treba jesu malo dobre volje, žlica i jaje. Dakako, riječ je o utrci s jajima koje će djeca nositi na žlicama i natjecati se međusobno, kao i s vama, u tome tko će prvi stići od starta do cilja.

Da bi igra bila sa što manje štete i kasnijeg čišćenja, koristite jaja koja su tvrdo kuhana, a za ljepši dojam možete ih i ukrasiti prije početka utrke.

2. Lov na blago
Ako imate dvorište, oduševit ćete djecu organizacijom lova na blago, odnosno na pisanice. Riječ je o starom škotskom običaju. Naime, mladi Škoti bi se na uskršnje jutro uputili u obližnju šumu i tražili jaja raznih ptica, koje bi potom žene doma pripremile kao dio svečanog doručka.

Nacrtajte svojoj djeci kartu dvorišta, označite temeljne točke za lakše snalaženje, a potom označite i mjesta na koja ćete sakriti pisanice. Sve može voditi do jednog mjesta na kojem će ih čekati „blago“ odnosno neka veća nagrada. Možete i napraviti pravi mali sportski poligon potrage ili ih navesti da slijede „zečje tragove“.

3. Čitanje knjiga s junacima zečevima
Uskrs je savršena prilika da provedete vrijeme s djecom čitajući im priče u kojima su glavni likovi zečevi. Slušanje priča i zajedničko čitanje neće vas samo zbližiti nego će kod djeteta i razvijati ljubav prema pisanoj riječi, poticati razvoj mašte i kritičkog mišljenja te bogatiti njegov rječnik.

Za one najmlađe nepresušan su izvor slikovnice o zečici Miffy, dok će nešto stariji uživati u pustolovinama Petra Zecimira iz pera Beatrix Potter. Tu je i Priča o zecu Kurta Schwittersa, priča O zecu koji se volio smijati Grigora Viteza i druge.

4. Sadnja biljaka
Uskrs je simbol ponovnog rođenja pa je to idealno vrijeme za sadnju biljaka s vašim djetetom, naročito ako to još nikada nije radilo. Možete posegnuti za već spremnim sadnicama i samo ih presaditi u veće tegle pa ih smjestiti u vrt, na balkon ili u djetetovu sobu kako bi moglo zalijevati ga i pratiti promjene na njemu.

Uskrs može biti prava inspiracija za osmišljavanje zabavnih aktivnosti za djecu.

Time ćete ujedno kod djeteta poticati razvoj ljubavi prema prirodi, ali i osjećaj odgovornosti i brige za biljke i očuvanje prirode.

5. Bojenje jajolikih kamenčića
Kako s toplijim danima sve više vremena provodimo na otvorenom, tako ste zasigurno primijetili i kako mališani tijekom šetnje posežu za kamenčićima raznih oblika. Zajedno s njima potražite one koje svojim oblikom podsjećaju na jaja, dobro ih isperite u toploj vodi i potom ukrasite temperama ili akrilnim bojama, i to u motivima Uskrsa.

6. Bojenje jaja tradicionalnim tehnikama
Osim bojenja kamenčića i pisanica temperama i sličnim bojama, dijete možete podučiti tradicionalnom bojanju jaja. Prirodna boja za jaja je ekološka i ekonomična, a bojanje je zabavnije.

Ovisno o tome koju boju želite, posegnite za određenom biljkom ili začinom. Primjerice, tamnoplavu boju poklanjaju borovnice, svjetloplavu crveni kupus, narančastu crveni luk, žutu kurkuma ili šafran, zelenu peršin ili špinat, ružičastu cikla...

7. Ukrašavanje grana jajima
Dok ukrašavate dom pisanicama, uključite i svoje dijete u to i čitavu zanimaciju pretvorite u zabavnu igru. Nabavite nekoliko grančica i pisanice postavite na njih. Pripazite da to budu lagane pisanice koje se ne mogu razbiti (od plastike ili stiropora) kako biste smanjili mogućnost štete.

Jednom kad dijete ukrasi grane, pokušajte se oduprijeti tome da mijenjate njihov raspored prema svom stilu jer ono to može primijetiti i steći dojam kako nije dovoljno dobro te da se nemate povjerenja u njega.

8. Izrada zečjih ušiju
Imate li kod kuće jedan obruč za kosu (rajf) i malo kartona, možete zajedno s djetetom napraviti zečje uši. Sve što trebate jest izrezati njihov oblik iz tvrđeg papira ili kartona i pričvrstiti ih na obruč ljepilom (ako koristite vruće ljepilo, obvezno nadzirite dijete).
Neka dijete ukrasi uši prema svojim željama, a možete ih dati i kao poklon malim rođacima.

9. Izrada zečeva od origamija
Aktivnost koja će poticati razvijanje kognitivnih i motoričkih sposobnosti te može biti vrlo zanimljiva jest slaganje životinja u stilu origamija. Origami je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira, stara koliko i sam papir.

Na internetu postoje posebni videi u kojima se predstavlja origami za djecu koji je vrlo jednostavan za izradu, pa tako možete pronaći i videe u kojima se izrađuje zec. Jednom kada dijete to napravi, postavite zečeve kao ukras na blagdanskom stolu.

10. Zajednička priprema uskršnjih jela
Neodvojiv je dio uskršnjih blagdana i uživanje u uskršnjem stolu. S obzirom da se, barem kada je riječ o doručku, radi o jednostavnim jelima, u njihovu pripremu možete uključiti i djecu. Neka serviraju stol, postave mladi luk, ukrase kuhana jaja ili izmiješaju sastojke za francusku salatu.

Što god im zadali, neka njihova pomoć u kuhinji bude u skladu s njihovim godinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju