Tražite li ime za svoju djevojčicu i dječaka, možda vas nadahne naša lista imena inspiriranih ljetom i morem.

1. Jadran(ka)
Odmah je jasno zbog čega ovo retro ime asocira na ljeto – nastalo je od imena najljepšeg mora na svijetu, Jadranskog mora.

2. Mare
Varijanta imena Marija koje je pak latinska forma hebrejskog imena Mirjam. Po starijim tumačenjima ime Mirjam nastalo je od hebrejskog mir (gorko) i jam (more) pa bi značenje bilo 'gorčina mora'. Još je jedna poveznica imena Mare s ljetom ta da na talijanskom mare znači 'more'.

Tražite li ime za svoju djevojčicu i dječaka, možda vas nadahne naša lista imena inspiriranih ljetom i morem

3. Sunčana/Sunčica
Vedro i lijepo ime čije porijeklo također nije teško pogoditi. Inspirirano je nebeskim tijelom Suncem koje u ljetnim mjesecima sije najjače.

4. Leo(na)
Velik broj djece koja se rodi tijekom ljeta, rodi se u horoskopskom znaku lava. Na taj se način lako može povezati njihov datum rođenja i ime koje označava hrabrost i snagu.

5. Višnja
Sočne i slatke višnje prvi su okus ljeta, a ime Višnja inspirirano je tom finom voćkom čije ime simbolizira i rumenilo.

6. Kira
Ime egipatsko/perzijskog porijekla koje znači 'sunce'. U nekim jezicima značenje imena je 'tron', što mu daje kraljevski i moćni prizvuk.

7. Kai
Na havajskom i indijanskom jeziku navaho značenje ovog imena povezano je s ljetom. Na jeziku navaho znači 'vrba', a na havajskom 'more'.

Beba Najpopularnija dječja imena u 2019. kao odlična inspiracija budućim roditeljima

Beba Top 10 imena za djevojčice i dječake u Zagrebu 2018. godine

8. Val
Muško ime nastalo od riječi valens, što znači 'jak, zdrav'. Drugi oblici imena su Valentin, Valentina, Valentino. No Val asocira i na pojavu na moru – val.

9. Elio
Latinska inačica imena Helios, grčkog boga Sunca. Helios je prikazivan kao lijep mladić okrunjen sjajnom sunčevom aureolom, a često i kako vozi svoju kočiju koju vuku krilati konji te krstari nebom.

10. Julijana
Značenje ovog imena koje asocira na neka prošla vremena jest 'mladolik, paperjast'. No može se tumačiti i kao ime nastalo od sedmog mjeseca u godini, juli, kada je ljeto u punoj snazi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju