Darivanje i primanje buketa cvijeća jedan je od najljepših sitnih radosti. Lijep buket trenutno će promijeniti raspoloženje primatelja na bolje te mu uljepšati dan. No, nekad zaboravljamo da svaki cvijet ima svoje značenja, i da buket omiljenog cvijeća može imati dvosmislenu poruku


1. Kamelija

Davanje buketa ovog raskošnog cvijeća u viktorijansko je doba imao poruku: 'stavljam svoju sudbinu u tvoje ruke'.

2. Zumbul
Molim te, oprosti mi, poruka je koja potječe još iz grčke mitologije, a povezana je s bogom Apolonom.

3. Karanfil

Darujte karanfile bijelih cvjetova koji odašilju poruku slatkoće i ljupkosti, ili one ružičaste koji označuju da vas primatelj nikad neće zaboraviti. Žuti karanfili označuju prezir, a oni dvobojni znak su da primatelj ne želi biti s vama u vezi.

4. Anemone

Ovo delikatno cvijeće ima vrlo kratak rok trajanja, a dobio je ime prema latinskom nazivu za vjetar. U viktorijansko doba anemone su bile simbol napuštenosti.

Kada nekome darujete zumbule od te osobe tražite oprost, a žuti karanfili znače prezir.

5. Kamilica
Danas je ovo cvijeće simbola odmora i relaksacije – osobito kada je riječ o toplom napitku od njegovih cvjetova, no u 19. stoljeću označavao je sukob energija.

6. Rododendron
Cvijet opreza naši su stari vezivali uz rododendron, što je iznimno prikladno jer je isti otrovan.

7. Suncokret
Kruži legenda kako su Španjolci u prvom dolasku u Ameriku pomislili kako su cvjetovi suncokreta napravljeni od zlata, zbog čega ih danas mnogi nazivaju simbolom lažnog bogatstva.

8. Verbena

'Moli za mene' tajno je značenje ovih delikatnih cvjetova ružičaste boje koji su se koristili u povijesti u sakralne svrhe.

9. Buhač

Iako žuto cvijeće ima privlačan izgled, buket buhača ima vrlo ozbiljnu poruku. Netko vam je upravo objavio rat.

10. Bosiljak

U moderno doba bosiljak je više koristi kao začin, nego kao dekoracija koja se poklanja među ljudima. Razlog za to možda se krije i u činjenici što je u viktorijansko doba ono označavalo mržnju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju