Kada se za nekoga kaže da je kreativan, to znači da uviđa veze između nepovezanih iskustva, ideja i proizvoda, a najbolje je to što svaka osoba svojim rođenjem ima priliku postati kreativna.

No da bi se taj potencijal ostvario, potrebna je angažiranost roditelja i ostatka obitelji od najranijeg djetinjstva te kasnije odgajatelja i učitelja. To je naprosto vještina koja se razvija, a da bi zasjala u punoj veličini, potrebno joj je pružiti što više prilika.

Djetetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, provjerava, razmišlja. U konačnici, misliti kreativno znači uvidjeti veze između nepovezanih iskustava koje se pojavljuju u obliku novih misaonih shema, ideja i proizvoda.

Poticanje kreativnosti dugoročno će se isplatiti jer su kreativne osobe, prema spoznajama iz psihologije, otvorenije prema svojoj okolini, samouvjerenije, hrabrije, zrelije, pokazuju inicijativu, imaju osjećaj za humor, ustrajno rade na zadacima sve dok ih ne privedu kraju te su znatno neovisnije od drugih.

Zato je ljeto, kada djeca imaju mnogo više vremena, idealno za poticanje na kreativne aktivnosti. Izloženost prirodi, ali i potpuno novim zadacima unutar samog doma povećava želju za istraživanjem i razvijanjem kreativnosti pa zato u nastavku donosimo ideje koje možete provesti u djelo sa svojim mališanima.

1. Kamenčići koji pričaju priču
Bilo da ste na moru ili u unutrašnjosti zemlje, u prirodi uvijek možete pronaći kamenčiće koje možete pretvoriti u jednu posebnu priču, doslovce. Kamenčiće je potrebno dobro očistiti i osušiti, a potom na njih s djetetom možete temperama naslikati različite oblike poput sunca, ribe, medvjedića, potoka.

Igračke Savjet stručnjaka: Kako znati ima li vaše dijete previše igračaka?

Nakon što se osuše, može početi pričanje priča. Neka dijete nasumce odabere pet kamenčića, a potom na temelju ključnih pojmova koji su prikazani na njima pokuša osmisliti vlastitu priču koju može ili zapisati ili vam je usmeno ispričati.

2. „Stakleni“ koncert na otvorenom
Ako ste primijetili da vaše dijete voli zvukove ili mu pak jednostavno želite pružiti novo iskustvo, napravite sami „instrumente“ za koncert na otvorenom. Pribavite nekoliko staklenih boja različitih oblika i dimenzija, a potom u svaku od njih nalijte određenu količinu vode. Uz to vam je potreban samo drveni štapić kojim će dijete lupkati po bocama i stvaranje sasvim posebnih glazbenih nota može započeti. Dakako, ovo je primjerenije za nešto stariju djecu.

3. Vilinski vrt
Ako vaša djevojčica voli vile i prirodu te vjeruje u to da negdje duboko u šumi žive pravi vilenjaci, zašto ne biste s njome napravili pravi mali vilinski vrt u tegli? Potrebno vam je samo jedna tegla, malo zemlje, mahovina, pokoja figurica iz čokoladnih jaja i mnogo mašte.

Djetetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, provjerava, razmišlja

4. Započinjanje herbarija
Jedna od aktivnosti koja se može provoditi tijekom čitavog ljeta, neovisno o tome na kojim se lokacijama budete nalazili, jest stvaranje herbarija, odnosno mape s osušenim biljkama. Dijete će tako posebnu pažnju posvećivati prirodi, učiti o njoj, a kako se mapa bude punila, osjećat će se kao pravi mali znanstvenik.

5. Morski memory
Nalazite li se na moru i skupljate morske školjke, iskoristite ih i za izradu svim dobro znanog memoryja. To možete učiniti tako što ćete na jednu stranu školjke zalijepiti sličice i potom tražiti parove, a na koncu dijete od svih tih sličica može osmisliti morsku priču.

6. Kazalište sjena
Kazalište sjena jedno je od najstarijih u ljudskoj kulturi, a njegova razgiranost oduševljava i djecu. Možete ga vrlo lako napraviti i kod kuće pomoću jedne bijele plahte i svjetiljke, a dijete će biti oduševljeno spoznajom što sve mogu stvoriti njegove ruke. Osim toga, kako će biti potrebno osmisliti i priču koja će pratiti likove, razvijat će se ne samo kreativnost nego i logičko zaključivanje te uzročno-posljedično povezivanje.

7. Oslikavanje plahte
Jednom kada iskoriste spomenutu plahtu, možete je pretvoriti i u pravo malo umjetničko djelo. Na tržištu se mogu naći brojne perive boje primjerene za djecu, a ako im date mogućnost da vani u prirodi na velikoj plahti iskažu svoje likovne sposobnosti, mogli biste se ugodno iznenaditi rezultatima i njihovim oduševljenjem.

8. Izrada lepeza
Svoju umjetničku stranu djeca mogu pokazati i tijekom izrade rekvizita bez kojeg ovih dana ne možemo – lepeze. Dovoljan je malo čvršći papir koji se ipak može lako presavijati i likovni pribor, koji god imate kod kuće. Djetetu pokažite jedan primjer izrade lepeze, a potom mu dopustite da izradi svoju verziju i oslika je baš onako kako želi.

9. Origami
Drevna japanka umjetnost presavijanja papira itekako vježba moždane stanice, a one lakše oblike mogu izraditi i djeca. Osim toga, na našem tržištu postoje i paketi koji već sadrže potreban papir i upute namijenjene baš djeci, no ako ne želite trošiti na to, internet je prepun videa s odličnim primjerima origamija za najmlađe.

10. Obiteljsko stablo s prstićima
Izrada obiteljskog stabla najčešći je oblik vizualne dokumentacije i postojanja neke obitelji, a vrlo je jednostavno napraviti ih s djecom. Štoviše, dovoljno vam je samo malo dobre volje, papir i, u ovom slučaju, vodene boje ili tempere.

Umjesto da dijete bojicama crta grane i listove drveta, neka to učini prstima na koje će nanijeti boje. Ta je aktivnost primjerena i za manju djecu te sa sobom nosi barem sat-dva zabave.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju