Ako ste pomislili kako je gomila igračaka sjajna stvar jer dijete ima velik izbor kako se i čime igrati, pogriješili ste. Psihologinja Tatjana Gjurković iz Centra Proventus otkrila je što se događa kada dijete ima previše igračaka

Sjetite se samo svog djetinjstva. Nekada je izbor igračaka bio puno manji i sigurni niste uvijek dobili baš sve igračke koje ste u tom trenutku poželjeli. Igračke ste cijenili i koristili maštu stvarajući one potrebne igračke koje niste mogli imati.

Kada primijetite da količina igračaka ometa ono čemu bi igračke trebale služiti, a to je angažiranje djetetovih osjetila i mašte te poticanje komunikacije s drugima, tada je moguće da dijete ima previše igračaka, ističe psihologinja Tatjana Gjurković.

Danas se vrlo lako može dogoditi da dijete ima puno igračaka. Nisu roditelji jedini koji mu ih kupuju igračke, rodbina i prijatelji također sudjeluju u tom krugu darivanja.

Iako to ima svojih prednosti, s druge strane te mu igračke mogu vrlo brzo dosaditi. Nećete se ni okrenuti, a vrlo brzo zaboravit će na svoje igračke koje ima i opet će tražiti da mu kupite nove. Tako se samo stvara začarani krug.

Kada primijetite da količina igračaka ometa ono čemu bi igračke trebale služiti, a to je angažiranje djetetovih osjetila i mašte te poticanje komunikacije s drugima, tada je moguće da imaju previše igračaka.

Nijedna igračka više mu ne može dugo zadržati pažnju, što nikako nije dobro. Drugim riječima, ako je količina igračaka distraktor za dijete te mu je igranje iz nekih razloga otežano zbog prevelikog broja igračaka, tada je poželjno da reagirate i uklonite dio igračaka. Uvijek možete dodavati ili mijenjati igračke koje su djetetu dostupne, savjetuje Tatjana.

Šuma je idealan poligon za razvoj vještina Prvi šumski vrtić u Hrvatskoj: Maleni skaču po lokvama, ručaju među panjevima i grade kućice

Slika nije dostupna Iskrena priznanja mama: Ovo su nepotrebne stvari koje smo kupile za svoju bebu

Probajte na mjesec dana od vašeg mališana sakriti igračke za koje smatrate da su višak, odnosno s kojima se dijete rijetko igra, a u međuvremenu nemojte kupovati nove.

Nakon tog vremena ponovno ih izvadite i vidjet ćete kako će se razveseliti jer je zaboravilo da tu igračku uopće ima. Pri tome pripazite da ne uklonite omiljene igračke jer djeca znaju razviti posebne osjećaje privrženosti za neke igračke, napomenula je Tatjana Gjurković.

Treba spomenuti kako će se djeca s manje igračaka i manje svađati oko njih. Iako roditelji misle kako će dodavanjem još jedne igračke na izbor smanjiti konflikte, zapravo postižu suprotan efekt.

Dodavanjem još jedne igračke dajemo im još jedan razlog za svađu koju želimo izbjeći. Dobro razmislite prije nego što svome djetetu odlučite kupiti još jednu novu igračku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju