Kada postane majka, svaka žena promijeni se na određeni način. Kakve će to biti promjene, ovisi i o tome ima li djevojčicu ili dječaka. Djevojčice su obično mirnije, nježnije, osjećajnije, i baš zato žena koja dobije kćer promijenit će se na neke posebne načine.

1. Postat će (još) nježnija.
Kada dobiju kćer, mnoge žene otkriju neku svoju novu, još nježniju i mekšu stranu. Osjete unutarnji mir i spokoj kakav nisu nikada prije. Kako vrijeme prolazi, shvate koliko su se zapravo promijenile i da više nemaju toliku potrebu za, primjerice, nepredvidljivim i uzbudljivim stvarima kao prije.

Želeći najbolje za svoju djevojčicu, žena će početi preispitivati svaku odluku koju donese. Njezina kći bit će razlog zbog kojeg će se poželjeti smiriti i zbog kojeg će zavoljeti tu mirnoću.

Kada dobiju kćer, mnoge žene otkriju neku svoju novu, još nježniju i mekšu stranu. Osjete unutarnji mir i spokoj kakav nisu nikada prije

2. Više će pažnje obratiti na poimanje slike o vlastitom tijelu.
Svaka žena ima nesigurnosti o vlastitom tijelu, trenutke kada se ne osjeća dobro u vlastitoj koži, kada želi biti mršavija, imati tanji struk ili veće grudi. Pomislit će, pa reći i naglas koliko je nezadovoljna svojim tijelom, no kada na svijet dođe njezina curica koja će upijati svaku maminu riječ, žena će shvatiti da bi takav pogled na vlastito tijelo mogla prenijeti i na svoju kćer.

A to je zadnja stvar koju majka želi. I zbog toga će početi paziti što govori pred kćeri, ali i pokušati promijeniti nezadovoljstvo vlastitim izgledom kako bi i njezina djevojčica shvatila da ne mora izgledati na određeni način kako bi bila sretna i zadovoljna. Pročitajte i 10 zapovijedi za odgajanje samopouzdane kćeri.

3. Spoznat će neke nove strahove...
Svjesna opasnosti koje mogu zadesiti ženu u ovom svijetu, kako raste njezina kći, tako će rasti i majčini strahovi za kćerinu budućnost u svijetu u kojem je jedna od šest žena žrtva pokušaja ili izvršenog silovanja. U svijetu u kojem 60 posto žena doživi seksualno uznemiravanje na poslu, uvijetu u kojem je jedna od pet djevojčica žrtva seksualnog zlostavljanja.

I žene koje su prije majčinstva bile potpuno neustrašive kada dobiju kćer, spoznat će neke strahove – i to je potpuno razumljivo. Majka se u svakom trenutku brine za sigurnost svoga djeteta i želi ga zaštiti od svakoga zla.

4. ...ali i lakše se naljutiti.

Strah će, neizbježno, u jednom trenutku prerasti u ljutnju. Žena će se ljutiti na nepravdu koju žene svakodnevno trpe u svim aspektima života i bit će svjesnija toga zbog čega je zapravo borba za ženska prava, kao što su jednake plaće i pravo na zaštićenost od seksualnog uznemiravanja na rodnom mjestu, toliko važna i dragocjena.

Majka će se, poput prave mame lavice, boriti za bolji svijet u kojem će odrastati njezina kći.

5. Postat će hrabrija

Ta hrabrost podrazumijeva izricanje vlastitog mišljenja bez straha što će drugi misliti o tome, prozivanje nepravde, zauzimanje vlastitog stajališta čak i kada se ono kosi sa stajalištem većine, postavljanje granica u odnosu s ljudima i zahtijevanje boljeg – za sebe i za ljude oko nje. Znajući da je njezina kći gleda i uči iz njezina ponašanja, majka će se ponašati hrabro na način na koji želi da se i njezina kći ponaša jednoga dana.

Ići će za svojim ciljevima puno odlučnije nego ikada prije i prihvaćati rizike koje prije možda ne bi – zato što želi da njezina kći odrasta gledajući svoju mamu kako teži boljem i većem. Željet će da njezina djevojčica zna kako to izgleda kada žena slijedi svoje snove. Saznajte i 10 istina koje bi svaka majka sinova trebala znati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju