Prije nego što novi član obitelji dođe u svoj dom, roditelji trebaju urediti sobicu za prinovu. Kako bi sve prošlo u najboljem redu, bez nerviranja i gubitka vremena donosimo vam nekoliko orijentira i savjeta koji će vam olakšati posao pri uređenju dječje sobe

Nikolina Kamalić stoji iza brenda "Love My Space" koji izrađuje prekrasni namještaj i ukrase za dječje sobe te je svoja mišljenja o uređenju dječje sobe podijelila s nama.

1. Tip namještaja
Prilikom uređenja dječje sobe naglasak bi trebao biti na što efikasnijem iskorištavanju prostora te zbog nerijetkih izmjena na spoju ekonomičnosti i kvalitete materijala. Kalamić smatra kako namještaj mora rasti s djetetom, odnosno kako dijete raste javlja se i potreba za drugačijim komadima namještaja.

'Spoj ekonomičnosti i kvalitete materijala važan je jer uređenje sobe treba prilagoditi djetetovom odrastanju'

Stoga kod uređenja sobe za bebu i malog djeteta trebalo bi osigurati kutak za presvlačenje bebe, pa za uspavljivanje ili hranjenje s udobnom foteljom. Naravno, kolijevka ili krevetić te ormar ili ladičar su neizostavni dio svake sobe. Bitno je pripaziti da su komadi namještaja i igračke bojani netoksičnim bojama.

Kako dijete raste tako će kutak za igru i za čitanje zamijeniti radni prostor sa pisaćim stolom te veći krevet i ormar ili dodatna komoda.

Naravno, teži se maksimalnoj uštedi prostora. A kada su djeca dovoljno velika pomažu razne varijacije kreveta na kat sa ugrađenim ladicama te prostorom za drugi krevet ili radni kutak, objasnila je Kamalić.

2. Boje zidova
Bojanje zidova ovisno o spolu djeteta, odnosno u plavu ili ružičastu boju, već duži niz godina potpuno se zaobilazi.

Kako se zidovi ipak ne bojaju često, dobro je izabrati neutralniju boju poput klasične bijele ili svijetlo sive te podignuti prostor pomoću raznih zidnih naljepnica koje mogu biti u cijeloj paleti boja i oblika. One se vrlo lako postavljaju i skidaju bez oštećenja zida te se s vremenom mogu zamijeniti, napominje Kamalić.

3. Važnost detalja
Kada se radi o uređenju dječje sobe ona bi svakako trebala oslikavati osobnost djeteta, te biti šarena i razigrana. Iako vam je ostatak doma možda u minimalističnom, skandinavskom stilu, ovaj kutak vašeg doma stvoren je upravo za dijete, te onda takav i treba biti.

'Dječja soba bi trebala biti odraz osobnosti samog djeteta te dovoljno zanimljiva da dijete uživa provodeći vrijeme u njoj'

Što je soba veselija i ispunjenija detaljima djeci će biti zanimljivije u njoj boraviti, poručuje Nikolina.

4. Klasični komadi
Iako se trendovi svakih nekoliko godina mijenjaju, s odabirom namještaja u bijeloj boji i rađenog od kvalitetnog i prirodnog materijala kao što je drvo ne možete pogriješiti.

Naime, takav namještaj ne izlazi mode, te ga vaše dijete u svojoj sobi može imati dugi niz godina. Pogotovo ako je riječ o univerzalnim komadima poput komode ili noćnog ormarića.

5. Vrsta osvjetljenja
Osim centralne stropne rasvjete, u dječjoj je sobi dobro postaviti još barem jednu do dvije manje lampice. Uz krevet kao noćno svijetlo te ako postoji kutak za večernje čitanje priča. Može biti zidna ili stolna lampica, a takve manje lampice obično imaju mogućnost "dimanja" kako bi opustile i smirile atmosferu u sobi i pripremile dijete za spavanje, navodi Kamalić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju