Kuća Brlić, dom Ivane Brlić Mažuranić smještena je na glavnom gradskom trgu koji nosi njeno ime, ovog je prosinca zasjala u božićnom ruhom.

  Galerija Kuća Brlić Kuća Brlić Kuća Brlić +6 Kuća Ivane Brlić Mažuranić prava je čarolija iz davnina

Posebna pažnja posvećena je božićnom uređenju prvoga kata Kuće Brlić, na kojem se nalazi autentični postav stana Brlićevih.

U božićnom duhu uređen je i prostor današnje knjižnice, a koji je u doba kada su Ivanina djeca odrastala, bio prostor centralnog salona, u kojem su se odvijala obiteljska druženja, ali i oko stola okupljali gosti.

Prostor je to u kojem se objedovalo, kitilo bor te intenzivno živjelo, posebno u zimsko doba. Vodeći se originalnom fotografijom iz vitrina je iznesen antikni porculan kojim je postavljen stol, baš kao za Badnju večer davne 1929. godine.

Kuća Brlić Kuća Ivane Brlić Mažuranić prava je čarolija iz davnina (Foto: John Pavlish)

O detaljima uređenja Kuće Brlić mnogo toga saznajemo iz bogate Ivanine korespondencije s majkom, u kojoj su uz opise blagdana, posebice Božića, sa svim detaljima pripremanja darova, uređenja kuće i obreda koji se uobičajeno provode, posebna mjesta zauzimali jelovnici i recepti koje je Ivana stalno tražila.

Saznajemo tako da su se na Ivaninom božićnom stolu obavezno nalazili paprenjaci, cimet zvjezdice i vanilin krancli, iz vitrina se vadio najfiniji engleski porculan, plavi set koji je dio obiteljskog nasljeđa, a drvce se kitilo svečano, ali s mjerom, srebrnim kuglicama i svilenim bombonima.

Upravo u tom porculanu u salonu je poslužen čaj, uz sitne božićne kolačiće, točno onako kako bi to napravila i Ivana.

Kuća Brlić Kuća Ivane Brlić Mažuranić prava je čarolija iz davnina (Foto: John Pavlish)

S posebnom je pažnjom pripremala Ivana svoj dom za dolazak Božića, ali pomno su birani i darovi, kojima je darivala sve koji su živjeli u Kući Brlić, od posluge do supruga i djece.
Osim što je odjenula posebno, blagdansko ruho, ovoga prosinca u Kući Brlić pričaju se i najljepše blagdanske priče.

Naime, u Kuću je stigao Art express, jureći nepreglednim prostranstvima mašte, prepun priča, bajki, čudesnih putovanja, junakinja, junaka, a kojim vješto upravlja kapetanica- pripovjedačica Elizabeta Alković. Za svako dijete pripovijedanje je početak književnosti, izgradnja vokabulara, te prenošenje i usvajanje moralnih i etičkih vrijednosti.

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje nadahnuto pričama Ivane Brlić-Mažuranić Advent u Slavonskom Brodu - 4 Advent u Slavonskom Brodu - 2 Advent u Slavonskom Brodu - 3 +5 Advent u Slavonskom Brodu - 1

A ima li boljeg mjesta za pripovijedanje u Slavonskom Brodu od kuće Brlić?! Upravo tu je Elizabeta, dočekala učenike Osnovne škole Hugo Badalić i otvorila im vrata imaginarnog svijeta prekrasne priče Ivane Brlić Mažuranić: Polje milosrđa. Maleni gosti s velikom su pažnjom slušali priču o nesebičnosti djevojčice Draguše, a nakon priče, počastili su se i kolačićima.

Sljedeće je druženje zakazano za 21.12., kada nam u prijepodnevnim satima u goste dolaze djeca brodskih vrtića, a u popodnevnim satima naša gošća će najljepše blagdanske priče pripovijedati odraslim posjetiteljima.

Kuća Brlić Kuća Ivane Brlić Mažuranić prava je čarolija iz davnina (Foto: John Pavlish)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju