Zagrepčanka Martina, inače pravnica, vlasnica malog obrta, zaljubljenica u interijer i povoljna rješenja za dom te vlasnica bloga mako.land, ove je godine odlučila sama izraditi svoj adventski kalendar.

 

Dobra je vijest da je na svom blogu odlučila podijeliti detaljne upute za izradu tog neodoljivog kalendara koji izgledom podsjeća na skandinavski gradić.

Iako je ilustracije kućica moguće skinuti s Interneta uz plaćanje, ona ih je odlučila nacrtati sama, a onda je svim svojim pratiteljima koji žele da i njihov adventski kalendar podsjeća na gradić omogućila da te iste kućice skinu s njezine stranice.

Za izradu kalendara potrebni su vam bijeli papir, printer i malo strpljenja. Svaka stranica koju ćete isprintati sadrži po dvije ilustracije, tako da od svake polovice papira izrađujete po jednu vrećicu za adventski kalendar.

Na svakoj je kućici, naravno, broj koji predstavlja broj kućice adventskog kalendara.

Prvi je korak, dakle, printanje kućica, a nakon toga slijedi sastavljanje vrećica.

Ružičasta božićna zvijezda Ružičasta božićna zvijezda: Blagdanska krasotica ljepotom jednaka crvenoj

Adventski vijenac koji možete izraditi sami Adventski vijenac: Izradite vjenčić sa sitnicama koje već imate kod kuće

Koraci za sastavljanje, koje prenosimo s bloga mako.land kućica su sljedeći:

1. Papir okrenite tako da prazna strana gleda prema vama.
2. Lijevu stranu presavijte tako da lijevi rub dođe malo preko polovice papira (odokativno!).
3. Istu stvar napravite s desnom stranom pazeći da lijeva i desna strana na sredini barem malo prelaze jedna preko druge.
4. Ljepilom za papir u stiku namažite rubove lijeve i desne strane tako da rub one strane koja će doći gore namažete s unutarnje strane, a rub one strane koja će doći ispod, s gornje tj. vanjske strane.
5. Zalijepite rub.
6. Donju stranu papira presavijte cca 1,5 cm (odokativno!) od donjeg ruba.
7. Vrh lijeve i desne strane tako presavinutog ruba otvorite prstom.
8. Tako otvoren vrh utisnite i tako napravite trokut sa svake strane.
9. Kako ste sada na donjoj strani dobili dva ruba, svaki rub presavijte malo preko sredine, pazeći pritom da na sredini barem malo prelaze jedan preko drugog.
10. Sredinu na kojoj rubovi prelaze jedan preko drugog po cijeloj širini zalijepite selotejpom. S obzirom na to da će taj dio predstavljati dno vrećice koji će držati sadržaj vrećice, važno je da bude dobro zalijepljen pa preporučujem selotejp umjesto ljepila za papir u sticku.
11. Voila! Vrećica za adventski kalendar je spremna!

Ako i dalje niste sigurni što vam je činiti, na Martininu blogu možete pogledati i video s uputama za izradu.

Slika nije dostupna Posebni ukras: Lampice iz Slavonije koje nećete htjeti skinuti ni kada prođu blagdani

Slika nije dostupna Božićne lizalice od mljevenog keksa koje će razveseliti i odrasle

PUNJENJE I VJEŠANJE KUĆICA

Kada izradite kućice i napunite ih stvarčicama koje želite imati u svom adventskom kalendaru, na vrhu svake vrećice napravite rupicu i kroz nju provucite špagu ili vrpcu na kojoj će kućica visjeti.

Dodatni je Martinin savjet da ako želite dodatno naglasiti oblik kućice, gornji desni i lijevi vrh presavinete prema unutra prateći krović kuće.

Ona je svoje kućice vješala na ljestve pomoću zelene baršunaste vrpce, a vi ih možete lijepiti na zid, objesiti na granu i slično. Također, ako niste ljubitelj crno-bijele kombinacije, kućice možete printati na papiru u boji, a još jedna je opcija da sa svojim klincima uzmete flomastere u ruke i bacite se na bojenje.

Martina je i inače veliki fan koncepta "uradi sam", a svoj je dom polako pretvorila u pravo DIY carstvo. Što je već osmislila, ali i kakvi su joj planovi za budućnost, osim na blogu možete pratiti i na njezinu profilu na Instagramu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju