Anemona ili šumarica cvijet je koji sve češće viđamo na našim balkonima i u vrtovima, a vrlo je jednostavna za uzgoj.

Galerija Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 3 Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 8 Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 7 +6 Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 6

Riječ je o višegodišnjoj biljci porijeklom s juga Francuske koja može narasti do 30 cm, a ono što posebno oduševljava njezini su šareni cvjetovi koji mogu biti bijeli, svjetloružičasti, crveni, ljubičasti, ali činiti i kombinaciju tih boja.

Od davnina su se njezini listovi koristili u narodnoj medicini kao pripravci za liječenje reumatskih bolnih mjesta, gihta, upale zglobova, glavobolje, groznice i zubobolje.

Kako brinuti o anemoni?

Anemona je vrlo zahvalna biljka pa će uspjeti i onima koji za sebe tvrde za nisu osobe za biljke i onima koji nemaju previše slobodnog vremena da se posvete tome.

Naime, ovoj je biljci dovoljno zalijevanje jednom tjedno i polusjenovito mjesto, odnosno ono na kojem neće dobivati previše sunca. Kako je originalno rasla u šumama, o čemu govori i samo ime, navikla je na sjenu, pa se ne može prilagoditi jakom suncu. Također, vrlo je otporna na bolesti i nametnike.

Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 7 Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 7 (Foto: Living4media)

No treba imati na umu i to da ova biljka raste vrlo sporo. Ako ne vidite otvorene cvjetove unutar nekoliko tjedana, to ne znači da s biljkom nešto nije u redu. Poznata je po svom sporom, no predivnom rastu, ali jednom kada se vanjska temperatura stabilizira, primjećivati ćete sve više cvjetova svakog dana.

Ovih tjedana idealno je vrijeme da na svoje balkone i terase posadite ovu biljku.

Pomoću sitnih detalja balkon ili terasa odmah će živnuti Deset detalja s kojima će balkon i terasa dobiti potpuno novo lice Pelargonije Skromne kraljice balkona: Tri nezahtjevne krasotice s obilnim cvjetovima

Naime, baš u proljeće sade se gomolji u tlo, a preporučuje se da se prije same sadnje 24 sata drže u vodi. Tako će se gomolji osvježiti, brže primiti i, u konačnici, biljka će brže rasti i procvjetati. Odaberite teglu u kojoj će biljka imati dovoljno prostora za razvoj korijena, a na njeno tlo stavite šljunak kako bi se olakšao protok vode.

Vrijeme je da zašarenimo svoje vrtove i balkone.

Anemona je cvijet koji sve češće viđamo na balkonima i u vrtovima - 4 Ovoj je biljci dovoljno zalijevanje jednom tjedno (Foto: Living4media)

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju