Stručni tim Školske knjige, najvećeg hrvatskog nakladnika, nedavno je završio demoverziju mobilne aplikacije za podršku učiteljima "Asistent".

Aplikacija predstavlja jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, namijenjeno učiteljicama i učiteljima kako bi im se olakšalo svakodnevno pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije. Aplikaciju će moći koristiti svi korisnici udžbenika Školske knjige, a bit će spremna za korištenje u rujnu, ususret novoj školskoj godini.

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama

 

Školska knjiga kontinuirano radi na novim rješenjima za unaprjeđenje obrazovnog sustava, pa je tako nastala i ideja o kreiranju aplikacije Asistent.

Naš posao nije samo izraditi udžbenike, već i biti pravi partner učiteljima i školama. U komunikaciji s njima uočili smo da im veliki dio energije oduzimaju administrativni poslovi, pronalazak valjanih informacija te kreiranje specifičnih sadržaja. I ova situacija u kojoj se sada nalazi Hrvatska, a i cijeli svijet, pokazuje koliko je važan neposredni kontakt učitelja i učenika.

Mi to vidimo kao naš zadatak – pomoći učiteljima da brže, jednostavnije i lakše pripremaju dokumentaciju kako bi se mogli posvetiti svojim učenicima. Zadovoljan i posvećen učitelj ključ je uspjeha svakog društva, izjavila je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige.

Slika nije dostupna Kako će sve izgledati: Pročitajte detaljne upute za rad vrtića i škola

Aplikacija Asistent učiteljima olakšava pripremu za nastavu, intuitivna je i jednostavna za korištenje, a iza razvoja aplikacije stoji veliki tim stručnjaka Školske knjige. Tu su prije svega urednici i programeri, ali i promotori koji su u stalnom kontaktu s učiteljima i znaju prepoznati njihove potrebe.

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama. Unose se opći podatci o učeniku, a zatim se iz pripremljene baze bira nastavni predmet, predmetno područje i nastavna tema ili domena. S nekoliko klikova učitelj odabere strategije podrške za svaki ishod, a sustav pripremi dokument za ispis.

U dijelu aplikacije za pomoć pri izradi programa za učenike s teškoćama od velike je pomoći bila upravo i suradnja s edukacijskim rehabilitatorom Antunom Zupancem i njegovim suradnicima, a cijeli je projekt započet priručnikom "Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu" vrsne stručnjakinje Aleksandre Krampač Grljušić koja je savjetnik i na ovom projektu.

Slika nije dostupna Mame odgovaraju: Hoćemo li svoju djecu poslati na nastavu 11. svibnja?

Zahvaljujući upravo dugogodišnjem iskustvu i najboljoj svjetskoj praksi, te suradnji s brojnim edukacijskim rehabilitatorima, pedagozima, logopedima, socijalnim pedagozima i psiholozima, te učiteljima iz prakse, u Školskoj knjizi su svjesni da se za učenike s teškoćama u razvoju ne može napraviti jedinstveni udžbenik. Takvi udžbenici najčešće nude samo najnižu razinu znanja, a to za većinu učenika nije dovoljno. Zato su svi materijali Školske knjige prilagođeni kako bi svaki učenik, uz podršku učitelja, mogao ostvariti svoj puni potencijal. Navedene, ali i ostale, materijale moguće je naći u rubrici „Podrška učitelju“ na e-sferi Školske knjige uz svaki udžbenik.

Slika nije dostupna I oni imaju teške dane: Kako pomoći djetetu kada se osjeća loše?

Asistent ima namjeru biti osobni pomoćnik učiteljima. Na jednom mjestu učitelji će imati pomoć za sve administrativne poslove na koje inače gube puno vremena. Jedna od mogućnosti naše nove aplikacije za koju vjerujemo da će učiteljima biti posebno korisna je i brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje potpora učenicima s teškoćama u razvoju, na što smo, moram naglasiti, posebno ponosni, izjavila je Bulić.

Slika nije dostupna Pripreme za prvi razred kod kuće: Sedam savjeta za lakši početak škole

U izradu aplikacije utkane su godine iskustva i osluškivanja potreba učitelja, a na samom programiranju aplikacije radi se već nekoliko mjeseci. Kad aplikacija zaživi i krene upotreba tada će doći i do izražaja koliko je važno i dalje osluškivati potrebe učitelja i dorađivati je prema njihovim prijedlozima. Programerski tim iza aplikacije "Asistent" su ljudi koji stoje iza svih digitalnih projekta Školske knjige: Školska e-knjiga, e-sfera, Slovopis, Rječnici.hr i Školski portal.

Aplikacija će biti spremna za upotrebu u rujnu 2020. godina, a više o funkcionalnostima ovog pravog "Asistenta" pogledajte ovdje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju