Ime joj je aspidistra, a poznata je i pod nadimkom "željezna dama" ili "željezni cvijet". Ima reputaciju neuništive sobne biljke. Aspidistra naime može preživjeti jako puno zanemarivanja i živjeti u uvjetima u kojima bi mnoge druge biljke uvenule.

Galerija

Ima zelene, duge listove koji pozornost privlače svojom ljepotom i veličinom, a kada se uzgaja na otvorenom na biljci se mogu pojaviti i cvjetovi. U zatvorenom prostoru obično se ne pojavljuju.

Među prednostima ove biljke podrijetlom iz Japana i Tajvana, zbog čega je posebno vole vlasnici malih stanova, je činjenica da poprilično sporo raste i ne spada u one biljke koje vam "okupiraju" stan preko noći.

Kada je u pitanju smještaj ove biljke u vaš dom, njoj neće smetati ni oni dijelovi na kojima ništa drugo nije uspjelo. Uvijek je zelena, a može podnijeti stalnu sjenu ili bilo koju drugu lokaciju na kojoj ne dobiva izravnu sunčevu svjetlost. Osim toga, insekti je ne gnjave i vrlo rijetko je muče bolesti.

Što se tiče zalijevanja - ono je potrebno kad se tlo osuši. Ova biljka voli umjerenu količinu vlage u tlu - blago vlažnu, ali ne i u potpunosti vlažnu zemlju. Tlo koje je predugo vlažno može uzrokovati truljenje korijena. Prije ponovnog zalijevanja pustite da se tlo osuši nekoliko centimetara.

Većina grešaka koje se tiču ove biljke uključuju prekomjerno zalijevanje i stavljanje biljke na izravnu sunčevu svjetlost koja može izbijeliti i spaliti njezino lišće.

Sjeverna strana vašem doma i lokacija koja nije tik uz prozor je idealna lokazija za aspidistru. Na umu morate imati i da ova biljka nije otporna na hladnoću - boravak na preniskoj temperaturi može je oštetiti pa i ubiti.

Tijekom proljetnih i ljetnjih mjeseci biljku jednom mjesečno nahranite tekućim gnojivom.

Zaključno, aspidistra je izuzetno izdrživa biljka koja će uz minimalnu brigu izgledati sjajno. Sve dok je uzgajate u pogodnim uvjetima, neće vam zadavati nikakve probleme.

Aspidistra
Aspidistra (Foto: Shutterstock)