Kućni ljubimci, naročito psi i mačke, mogu biti izrazito osjetljivi na neke sobne biljke jer im mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Saznajte koje biste biljke svakako trebali držati podalje od svojih krznenih mezimaca kako biste bili sigurni da ih neće njuškati i grickati.

1. Filodedron

Filodedron je među popularnijim dekorativnim kućnim biljkama u Hrvatskoj, ali i svijetu. No valja znati da njegovi veliki listovi nisu jestivi te da njihovo grickanje kod kućnih ljubimaca može izazvati iritaciju usne šupljine i jezika, ali i probleme s gutanjem, pretjerano slinjenje i povraćanje.

2. Aloe vera

Iako ova biljka debelih mesnatih listova i ljekovitog soka ima čudotvorne moći kad je u pitanju zdravlje i njega ljudske kože, kućnim ljubimcima može stvoriti mnogo problema – sve od povraćanja, proljeva i podrhtavanja do depresije kod mačaka i pasa.

3. Zlatni puzavac

Ova atraktivna biljka penjačica opasna je po život mačaka i pasa jer sadrži kristaliće u obliku iglica kojima se brani od grabežljivaca iz prirode. Probavljanje tih kristalića može izazvati iritaciju usta i jezika, probleme s gutanjem sline i povraćanje.

4. Kukuruzni zmajevac

Kukuruzni zmajevac još je jedna popularna kućna biljka, no ona može izazvati velike probleme za kućne ljubimce. Negativne posljedice uključuju pretjerano lučenje sline, povraćanje, anoreksiju i depresiju.

Bolestan pas Prepoznajte ih: 10 glavnih znakova da je pas bolestan

5. Cikas palma

Cikas ili lažna palma ukras je mnogih vrtova na Mediteranu, no ova biljka s krunom kožastih listova koji podsjećaju na krošnju može izazvati ozbiljne probleme za vašeg psa ili mačku. Grickanje ove opasne biljke može izazvati povraćanje, krvarenje želuca, probleme s krvlju, zakazivanje jetre, ali i fatalan ishod, pa je treba držati podalje od kućnih ljubimaca.

Slatka mačka Zašto to rade? 10 čudnih ponašanja kod mačaka - objašnjeno

6. Difenbahija

Vaš kućni ljubimac neće stići prožvakati mnogo listića ove biljke prije nego što počne osjećati promjene u tijelu. Simptomi uključuju osjećaj intenzivnog gorenja i iritacije u ustima te na usnima, pretjerano slinjenje, povraćanje i probleme s gutanjem. Definitivno biste je trebali držati podalje od kućnih ljubimaca, ali i sami oprati ruke nakon što je dodirujte.

Tri štenca 12 važnih sitnica koje pas treba dobiti od svog vlasnika

7. Ljiljani

Dugocvjetni ljiljan i orijentalni hibridi ljiljana koji rastu iz lukovice mogu izazvati zatajenje bubrega u mačaka, ali ne i pasa. Zapravo, pelud ljiljana može biti opasan po život mačaka. Ako ne možete bez ovog dekorativnog bilja, izbjegnite probleme tako što ćete otkinuti ili podrezati tučak kada se cvijet otvori kako bi izbjegli probleme sa svojim kućnim ljubimcem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju