“Ti si tako lijepa!”, izgovara Margot Robbie kao Barbie u jednoj od najupečatljivijih scena filma, dok joj devedesetdvogodišnja Ann Roth, Oskarom nagrađena kostimografkinja odgovara- “Ja to znam.” Scena koja je trebala biti izbrisana jer navodno nije služila priči, zapravo je kako kaže, i sama redateljica Greta Gerwig, srce filma „Barbie“.

Galerija Film 'Barbie' Film 'Barbie' America Ferrera u filmu Barbie glumi lik Glorije, zaposlenice tvrtke Mattel +3 Marog Robbie kao Barbie

U svijetu kinematografije u kojem dominiraju blockbuster franšize, dolazak najočekivanijeg filma u zadnjih barem pet godina iznenadio je mnoge.

Barbie je film koji smo svi jedva čekali pogledati jer smo htjeli da se vratimo u djetinjstvo. Većina nas je očekivala nostalgično putovanje u najbezbrižnije dane kada nam je bilo najbitnije igrati se sa najslavnijom plastičnom lutkom na svijetu.

Podsvjesno smo priželjkivali neobavezan film koji će nas zabaviti, u kojem ćemo vidjeti našu najdražu lutku kako oživi, a ne škodi ni što je igra Margot Robbie, kao stvorena za tu ulogu.

Ono što nismo očekivali je da ćemo od Gerwigine Barbie dobiti jedan od najvećih filmskih iznenađenja 2023. godine, u kojem nam je ponudila neočekivane slojeve i rezonantnu poruku koja odražava složenost našeg modernog društva.

Greta Gerwig je narativno vješto istražila i prikazala teme koje nisu površne niti malo, te koje odjekuju kod gledatelja u svim dobnim skupinama. Po meni, jedan od iznenađujućih aspekata Barbie koji zaista nisam očekivala jeste njezina sposobnost da se graciozno i suptilno uhvati u koštac s relevantnim društvenim problemima. Film služi kao zrcalo složenosti današnjeg društva, baveći se temama kao što su različitosti, starenje, slika tijela, sloboda, kao i težnja za individualnošću.

Kroz Barbie univerzum, film na pametan način komentira društvena očekivanja i važnost prihvaćanja vlastitih kvaliteta.

Zbog toga je ovo važan film, zbog toga je važna ova kratka scena sa početka ovog teksta. Ona je tu da male, ali i velike, djevojčice podsjeti na svu njihovu ljepotu.

Tu je da podsjeti gledatelje svih generacija da pronalaze ljepotu u malim stvarima, te da cijenimo sebe sa borama ili bez njih. Scena koja je srce filma zahvaljujući Gerwig nije izbačena, a upravo ona prikazuje Barbiejin prvi susret sa starenjem, te ljepotu koju nalazi u njemu. U tom trenutku Barbie shvaća da treba prigrliti nelagodu ljudskog iskustva, kao i neminovni prirodni proces starenja.

Razmišljala sam o tome koliko je pametno napisan film, kako je bitno da kao žene prigrlimo nesavršenosti, komuniciramo, ali i da se nikada ne zaboravimo zabaviti u tom procesu.

Gerwig tom scenom naglašava koliko je važno da žene svih generacija međusobno razgovaraju. Da žene međusobno dijele svoja životna iskustva te da mlađe generacije prihvate proces poput starenja kao samo još jedno poglavlje u životu koje itekako može biti lijepo.

Još jedan iznimno važan element u filmu Barbie je razvoj likova koji je u ovom filmu izdignut na važnu razinu.

Dani jednodimenzionalnih plastičnih lutaka su prošli, pa nas tako film upoznaje sa barbikama koje imaju snove, težnje, i istinske želje za samootkrivanjem.

Putovanje glavne Barbie (Margot Robbie) nadilazi ograničenja savršenosti, potičući nove naraštaje mladih gledateljica da gledaju dalje od izgleda.

Glumica America Ferrera glumi jednu od rijetkih žena u filmu koja nije Barbie lutka, te je zapravo ključan lik koji podsjeti sve ostale barbike na ono što je zaista bitno – sloboda.

Moć filma Barbie ne leži u specijalnim efektima, toni ružičaste boje, prekrasnim kostimima, kao i setovima. Barbie se ističe od ostatka filmova kroz način pripovijedanja.

Nije samo „dubina“ filma bitna za kvalitetu, već sposobnost da izazove unaprijed stvorene predodžbe, te potakne smislene razgovore nakon odjavne špice. Film potiče publiku da preispita svoje percepcije, potičući osjećaj empatije i razumijevanja u svijetu koji se često čini podijeljenim.

Jasno je da ni ovaj film nije za svakoga, te postoje podijeljena mišljenja o tome da li je ovo dobar ili loš film.

Stoga su neke od kritika za Barbie da je ovo površan film, da nije logičan, da nije feministički, ili da se ismijava feminizmu.

Prizor iz filma Barbie Monolog iz filma "Barbie" koji se dijeli po društvenim mrežama – s razlogom Ruth Handler Ruth Handler: Žena koja je osmislila Barbie u želji da djevojčice ne sanjaju samo o majčinstvu

Filmovi su subjektivna stvar, ali osobnog sam mišljenja da je kvalitet Barbie neosporan. Nekada zaboravimo da filmovi trebaju da nas zabave, a nekada zaboravimo i da film treba biti napisan tako da će ga svake generacije u potpunosti razumjeti.

Barbie apsolutno ispunjava sve to. Dok sam gledala film nisam razmišljala o feminizmu, patrijarhatu, ili nekoj drugoj aktualnoj temi. Razmišljala sam o tome koliko je pametno napisan film, kako je bitno da kao žene prigrlimo nesavršenosti, komuniciramo, ali i da se nikada ne zaboravimo zabaviti u tom procesu.

Zbog toga je film Barbie jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji film 2023. godine.

Film 'Barbie' Redateljica Greta Gerwig s glumicama kiz filma 'Barbie' (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju