U kina je stigao dugoočekivani film o najpoznatijoj lutki na svijetu – Barbie. U njemu se javlja i lik Ruth Handler – žene koja je osmislila Barbie i omogućila djevojčicama da sanjaju velike snove.

Galerija Ruth Handler Barbike Barbie u svemiru +3 David Bowie Barbie - 6

Ruth Handler revolucionirala je industriju igračaka kada je izumila popularnu lutku proporcija odrasle žene. Prije nego što se pojavila Barbie, djevojčice su se uglavnom igrale lutkama, što je uvjetovalo da budu majke. Dakle, od najranije dobi stavljalo ih se u ulogu majke koja mora hraniti, odijevati i brinuti se o lutki.

Dakako, uz to je išao i čitav set dodataka, a time se nastojalo činiti sve kako bi se djevojčice učilo tome da je njihova najviša i najcjenjenija svrha u životu postati majka.

Srećom, početkom 1950-ih Handler je imala za tada prilično revolucionarnu ideju da će igranje lutkama koje izgledaju kao odrasle žene pomoći djevojčicama da zamisle što bi mogle biti kad odrastu.

Barbie u svemiru Barbie je i u svemiru modno osvještena (Foto: Profimedia)

Handler je crpila inspiraciju od svoje kćeri Barbare, koja bi se igrala oblačenja s papirnatim lutkama. Svoju će legendarnu lutku na kraju nazvati Barbie, po svojoj kćeri Barbari.

Handler je već bila suosnivačica tvrtke Mattel sa svojim suprugom 1945. za prodaju okvira za slike prije nego što su se okrenuli namještaju za lutke i, na kraju, drugim igračkama. Ali kad je direktorima tvrtke iznijela ideju o lutki koja izgleda kao odrasla osoba, oni su se usprotivili. Nijedna majka, tvrdili su, ne bi svojoj kćeri kupila lutku s grudima. 

Do 1959. djevojčice se već kroz igru s lutkama stavljalo samo u ulogu majke.

Ideja je bila u zastoju sve do 1956. kada je, na odmoru u Europi, Handler u dućanu ugledala njemačku lutku Bild Lilli. Lutka je nastala na temelju stripa o pin-upu s raskošnom figurom i dizajnirana je kao seksi drangulija za vojnike tijekom Drugog svjetskog rata. Handler je jednu od lutki donijela natrag u SAD kako bi dokazala Mattelovim dizajnerima da mogu proizvesti nešto slično.

I tako je napokon nastala Barbie, prvi put predstavljena na Sajmu igračaka 1959. u New Yorku noseći sada već kultni crno-bijeli prugasti kupaći kostim koji u filmu Barbie zvijezda Margot Robbie nosi u prvoj sceni. Barbie je postala veliki hit, a obožavatelji su tražili da ima i dečka, pa je tako nastao Ken, nazvan po sinu Ruth Handler.

Prva Barbie lutka stvorena 1959. godine Prva Barbie lutka stvorena 1959. godine (Foto: Afp) Kako su godine prolazile, Barbie je postajala mnogo više od lutke koju bi djevojčice preodijevale. Postala je prava žena od karijere – sve od liječnice, veterinarke, astronautkinje, televizijske reporterke, odvjetnice i svega što vam padne pa pamet. Za Barbie ne postoje ograničenja. Ona može biti baš sve što poželi. Ne mora biti samo majka. I to je ono što je Ruth od samog početka i željela.

Protetika za grudi nakon mastektomije - osmislila ju je Ruth Handler

Ruth je bila posebna dama velikog kalibra. Tijekom života suočila se s brojnim problemima, ali svaki od njih hrabro je prihvatila i pretvorila u nešto dobro. Kontroverzne grudi s kojima se igraju malene djevojčice zapravo skrivaju inspirativnu pozadinu o bolesti koju je uspjela pretvoriti u tako vrijedno nasljedstvo.

1970. Ruth Handler oboljela je od raka dojke. Gubitak samopouzdanja zbog gubitka dojke nakratko ju je udaljio iz tvrtke Mattel, a u jednom je trenutku mislila da će izgubiti kompletnu kontrolu nad svojim poslovanjem.

Tijekom potrage za adekvatnom protezom nakon mastektomije Ruth je odlučila da želi pomoći i drugim ženama koje su se našle u sličnoj situaciji. Osmislila je protetiku za grudi, a njezina tvrtka Nearly Me pomogla je tisućama žena u istoj situaciji i izbacila prvu protezu od tekućeg silikona. 

Do tog revolucionarnog trenutka žene su koristile maramice, vatu ili čarape kako bi napunile grudnjake. 

Desetljeće nakon što je izgubila dojku i više od dva desetljeća nakon što je izašla prva lutka, javno je objasnila da Barbie s grudima nije u službi objektivizacije žena, već u službi ženskog osnaživanja i prihvaćanja gracioznog tijela svake od nas.

Scena iz filma Barbie Svi ga žele: Otkriveno koji točno lak za nokte ima Margot Robbie u filmu "Barbie" Barbie kuća Pogledajte kako izgleda Barbie kuća koja se uskoro otvara za rezervacije

Kada sam stvorila Barbie, vjerovala sam da je važno za samopouzdanje da se male djevojčice igraju s lutkom koja ima grudi. Sada mi je još važnije vratiti to samopouzdanje ženama koje su ga izgubile, rekla je Ruth u jednom intervjuu.

Kao takva ikona, jasno je da se Ruith Handler pojavljuje i u samom filmu Barbie.

Margot Robbie dobila je svoju inačicu Barbie lutke Margot Robbie dobila je svoju inačicu Barbie lutke (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju