Velikogorička srednja škola svojim učenicama osigurale je besplatne higijenske potrepštine te su u školi postavljeni dispenzeri s ulošcima s kojima se djevojke mogu slobodno koristiti. Velika Gorica tako slijedi primjer drugih hrvatskih gradova poput Rijeke, Varaždina, Karlovca, Pule, Zaprešića, Samobora i Jastrebarskog u kojima su učenicama srednjih škola osigurani besplatni ulošci.

Država od ove godine mora financirati nabavu menstrualnih higijenskih potrepština za osnovne i srednje škole, nakon što je u Saboru usvojen amandman saborske zastupnice SDP-a Sabine Glasovac. Zahvaljujući tome učenice Gimnazije, Ekonomske i Strukovne škole u Velikoj Gorici od ove školske godine više ne moraju brinuti o nabavci higijenskih uložaka, koje si u Hrvatskoj ne može priuštiti čak deset posto žena.

Istraživanje o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter prije tri godine pokazalo je poražavajuću istinu. Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.

Učenicama velikogoričkih srednjih škola ulošci će od sada biti dostupniji i moći će ih jednostavno uzeti iz aparata postavljenog u školskom WC-u.

Djevojkama će tako biti puno lakše održavati higijenu tijekom nastave te neće morati posuđivati uloške.

Slika nije dostupna Nakon Rijeke i Varaždina, i škole u Karlovcu dobile kutije s besplatnim ulošcima

Slika nije dostupna Rijeka kao primjer: U OŠ Trsat postavljen aparat s besplatnim ulošcima

Odluka o dijeljenju besplatnih higijenskih uložaka u hrvatskim školama prije par godina potaknuta je sličnim inicijativama u svijetu. Podsjetimo, škotski parlament je u studenom 2020. godine odobrio zakon kojim će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju