To dobro zna i Nataša Pralica, koja je zbog toga na svom blogu Natašine slastice pronašla mjesto i za ovaj klasik u svijetu slastica i, kako kaže, ona bolje još nije probala.
Radi se o kolaču s mekanim biskvitom i laganom i pufastom kremom. Natašin recept donosimo u nastavku.
SASTOJCI
KREMA:
- litra mlijeka
- 7 žumanjaka
- 7 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 9 žlica brašna
- 250 grama margarina ili maslaca
BISKVIT:
- 7 bjelanjaka
- 7 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 7 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 130 ml mlijeka za natapanje
DEKORACIJA:
- 300 grama vrhnja za šlag
PRIPREMA
POSTUPAK ZA KREMU:
1. U žumanjke dodajte šećer i vanilin šećer te pjenasto izradite.
2. Dio mlijeka dodajte u žumanjke, a zatim i brašno, sve sjedinite.
3. Ostatak mlijeka stavite kuhati.
4. U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati na laganijoj vatri.
5. Vruću kremu prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
6. Ohlađenu kremu izradite i dodajte izrezan margarin sobne temperature, dobro sjedinite.
POSTUPAK ZA BISKVIT
1. Bjelanjke izradite i kada očvrsnu postepeno dodajte šećer i vanilin šećer.
2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte u bjelanjke i pjenjačom sjedinite.
3. Smjesu rasporedite na masni papir u obruč promjera 21 X 27 cm.
4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15-20 min.
5. Dok se biskvit peče skuhajte mlijeko za natapanje.
6. Pečeni biskvit prelijte s vrućim mlijekom i ostavite da ga upije.
7. Nakon što se biskvit ohladio odvojite masni papir i prebacite biskvit na tacnu s obručem.
Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u tepsiji. Isto tako, ako kolač završavate u tepsiji prije pečenja biskvita tepsiju samo pouljite i pobrašnite. Tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete rezali gotov kolač.
SLAGANJE LEDENIH KOCKI
1. Biskvit
2. Krema (stavite u frižider da se stegne)
3. Izrađeno vrhnje za šlag
4. Gotove ledene kocke stavite u hladnjak da prenoće
Idući dan vrijeme je za uživanje, a ovaj kao i brojne druge ukusne recepte potražite na i na blogu Natašine slastice.