Proljeće nije samo idealno vrijeme za uživanje u predivnom cvijeću koje trenutno cvjeta, već i za sadnju raskošnih ljepotica koje će plijeniti pažnju i kasnije tijekom toga godišnjeg doba, ali i početkom ljeta.

Galerija Nemezija Nemezija Nemezija bi mogla postati nova zvijezda vašeg balkona +8 Crvena nemezija

Jedan od takvih kasnoproljetnih cvjetova koje je potrebno zasijati ili zasaditi tijekom ožujka je i nemezija, jednogodišnja biljka koja svojim šarenim cvjetićima vašemu balkonu ili dvorištu može dati posebnu ljepotu i vedrinu. Nalik je lobeliji, a njezini cvjetovi izbliza pomalo podsjećaju i na one orhidejine.

Ponosi se s više od 50 različitih sorti, ali samo nekoliko njih funkcioniraju i kao kućne biljke. Raspon boja velik je i doista bi svatko mogao pronaći svoju omiljenu – bijela, crvena, žuta, narančasta, ljubičasta, ružičasta, plava, izbor je velik i ovisi o tome volite li suptilnije cvijeće ili želite jarku i upečatljivu zvijezdu u vašem prostoru.

Obično se u proljeće sadi kao već spremna sadnica, a lako ju je i uzgojiti iz sjemena.

Ako kupujete već naraslu biljku, uzmite onu koja ima puno pupova i što manje već otvorenih cvjetova, a zasadite ju kada prođe sva opasnost od mraza. Isto je i sa sjemenjem, zasijte ga kada prođe mraz, a najbolje bi bilo upravo sada, tijekom ožujka.

Ljubičasta nemezija posebno je lijepa Ljubičasta nemezija posebno je lijepa (Foto: Living4media)

U područjima s klimom poput naše najljepše će izgledati tijekom proljeća pa sve do početka ljeta. 

Umjereno sunce i vlažnost

Ovaj lijepi cvijet voli sunce, ali ne previše pa ga je najbolje smjestiti u polusjenu jer će ga upravo boravak u njoj, posebice tijekom popodneva, potaknuti na još raskošniju i bogatiju cvatnju. Nemeziji je bitno da joj je zemlja uvijek pomalo vlažna, a drugu pretjerano zahtjevnu brigu ne treba pa je idealna i za početnike u uzgoju cvijeća.

Dakako, previše vode ipak nije poželjno jer bi vrlo lako mogla istrunuti pa pazite da nije previše vlažna.

Nakon što biljka potpuno procvjeta i lišće joj počne padati, izvadite je iz zemlje ako je uzgajate kao jednogodišnju. Ako ju želite uzgajati kao višegodišnji cvijet, odrežite ju što je kraće moguće kako bi prezimila.

Nakon drastičnog rezanja, potrebno ju je dobro prihraniti i obilno zaliti pa ćete biti sigurniji da će ponovno procvasti.

Nemezija je idealna i za viseće košare Nemezija je idealna i za viseće košare (Foto: Living4media)

Nemezija će odlično izgledati i u visećim posudama, ali i u klasičnim, manjim ili većim, u društvu nekog drugog cvijeća ili sama. Dosta dugo se može držati i u vazi pa će biti i lijep prirodni ukras na stolu i sjajno osvježiti vaš životni prostor.

Dijascija Savjeti za uzgoj raskošnog cvijeta koji najljepše izgleda u visećoj tegli na balkonu

Gardenija najviše voli mjesta bez izravne sunčeve svjetlosti - 4 Gardenija: Cvijet čiji se miris opisuje kao jedan od najposebnijih, a podsjeća na jasminov

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju