Iz Južne Amerike dolazi cvijet koji bi u nadolazećim mjesecima mogao postati glavna zvijezda balkona, terasa i vrtova. U svojoj se domovini naziva draguljem među cvijećem, a najljepše izgleda u visećoj tegli.

Galerija Dijascija Dijascija Dijascija +7 Dijascija

Radi se o dijasciji (twinspur), koja prirodno raste s prvom ljetnom kišom, a prepoznat ćete je po nježnim, sitnim cvjetovima u velikom rasponu boja – od pastelno ružičaste, preko crvene, sve do plave i ljubičaste, koji nezaustavljivo rastu prekrivajući tanke stabljike.

Dijascija je rođak zijevalice, koja je nešto poznatija u našim krajevima. Posebna je jer na pritisak cvijet rastvara svoje latice kao usta. Otuda i dolazi naziv zijevalica, a u nekim je krajevima ova biljka poznata i pod nazivom žabica ili zeček.

Dijascija Dijascija (Foto: Living4media)

Dijascija je, s druge strane, ime dobila po riječi grčkoj dias, što znači dvaput, te akme, što znači točka, referirajući se na dva šiljata prašnika u cvjetovima. Omiljena je među vrtlarima jer odlično podnosi razne vremenske uvjete, pa će vrlo lako uspjeti i u vašem vrtu, a izgleda doista raskošno.

Prepoznatljiva je po obilju minijaturnih cvjetića s pet latica koji čine guste grozdove, a cvjeta sve od kasnog proljeća do prvog mraza.

Ako vam se svidjela ova raznobojna biljka, u nastavku možete pronaći savjete kako da uspije i u nadolazećim mjesecima krasi vaš vrt ili balkon.

Dijascija Dijascija (Foto: Living4media)

  • Sklonite je s direktnog sunca kako bi ostvarila svoj puni potencijal i razvila raskošne latice i zelene, kopljaste listove koji također izgledaju vrlo atraktivno.
  • Odlično se slaže s drugim cvijećem, primjerice s petunijom, ali treba biti oprezan kako ne bismo zagušili dijasciju drugim biljkama. Pokraj ovog cvijeta odlično je zasaditi puzajuće vrste.
  • Iako ne voli direktno svjetlo, razlog njezina necvjetanja može biti premalo sunčeve svjetlosti ili pak gnojiva.
  • Dijascija zahtijeva redovito zalijevanje, posebno tijekom vrućih mjeseci, ali treba paziti da tlo ne bude sasvim natopljeno jer to može izazvati razne gljivične bolesti.
  • Iako najbolje izgleda u visećoj tegli, odlično će se uklopiti u svaki kamenjar i pokraj staze u vašem vrtu, a kad je jednom uvrstite u svoj dom, jednostavno ćete se zaljubiti u njezinu ljepotu.

Dijascija Dijascija (Foto: Living4media)

  Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu Viseće rođakinje petunija: Sada je pravo vrijeme za kupnju raskošnih surfinija Surfinija Surfinija Surfinija +7 Surfinija

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju