Na osamdesetu godišnjicu filma "Čarobnjak iz Oza" prisjećamo se crvenih cipelica koje su Dorothy Gale u filmu odvele kući. Danas se smatraju jednom od najvrijednijih memorabilija u povijesti filma, a mogle su biti potpuno zaboravljene.

Judy Garland nosila ih je u "Čarobnjaku iz Oza" 1939. i za njezinu karijeru bile su stvarno čarobne. Najveća zvijezda zlatnoga doba holivudskih mjuzikala ostala je upamćena po ulozi Dorothy Gale, a crvene cipele koje su je u filmu vratile kući danas se smatraju jednom od najvrijednijih memorabilija u povijesti filma.

Ne postoji točna informacija koliko ih je na kraju izrađeno, navodno šest ili sedam pari.

U romanu L. Franka Bauma prema kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne. No, za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, Technicolor pa srebrne nisu bile dovoljno efektne.

Kad je Harry sreo Sally - 4 "Kad je Harry sreo Sally": Kako je zapravo trebala završiti kultna romantična komedija?

Dizajnirao ih je glavni kostimograf MGM-a, Gilbert Adrian. Originalno, dvije različite verzije. Prve su bile pomalo orijentalne i bogato ukrašene te su iz istog razloga odbačene, budući da je Dorothy ipak seoska djevojčica.

Crvene cipele iz filma \'Čarobnjak iz Oza\' Crvene cipele iz filma \'Čarobnjak iz Oza\' (Foto: Profimedia)

Prihvaćen je drugi par s jednom modifikacijom - perle na vrhu cipela zbog težine zamijenjene su šljokicama, a bilo ih je otprilike 2300 na svakoj. Ne postoji točna informacija koliko ih je na kraju izrađeno, navodno šest ili sedam pari.

Čarobnjak iz Oza Čarobnjak iz Oza (Foto: Profimedia)

PROCES IZRADE

Svaki par crvenih cipela nastao je na isti način. Baza su bile bijele svilene "pumpsice" koje je proizvodila tvrtka Innes Shoes Company iz Los Angelesa. Te iste cipele zatim su bojane u crveno, pa su se gornji dio i peta presvlačili crvenom šljokičastom organzom. A dva tjedna prije početka snimanja sam Gilbert Adrian ručno bi dodavao crvenu kožnatu mašnu.

Na 50. godišnjicu filma, tvrtka The Western Costume Company izradila je jedinu autoriziranu repliku.

Do danas su preživjela tri para - jedne koje je Judy Garland nosila na snimanju i koje se danas čuvaju Smithsonian Institution, zatim par koji se u filmu koristio za snimanje krupnih kadrova, a treće su navodno izrađene za glumicu Bobbie Koshay, eventualnu drugu Dorothy.

OD PODRUMA DO MUZEJA

Cipele su godinama ležale zaboravljene u podrumu MGM-ovog studija. U veljači 1970. pronašao ih je kostimograf Kent Warner. Najbolji par zadržao je za sebe, one u veličini 5B, jedan par je u isto vrijeme prodao za 15.000 američkih dolara na aukciji MGM-ovih kostima i filmskih rekvizira, a druge, za manje iznose tijekom godina

Tom Cruise i Kelly McGillis zvijezde su filma 'Top Gun' iz 1986. godine "Top Gun": Istina iza nezaboravne scene u liftu zbog koje srce brže kuca

Par crvenih cipela prodan na aukciji danas je izložen u Nacionalnom muzeju američke povijesti na Smithsonian Institutionu u Washington D.C.-u.

A najbolje očuvani par Warner je na kraju ipak prodao. Kroz nekoliko aukcija i pomoć slavnih glumaca poput Leonarda di Caprija i Stevena Spielberga, crvene cipele stigle su do muzeja Akademije filmskih umjetnosti i nauka u veljači 2012.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju