Malo glumačkih imena evocira zlatno doba Hollywooda u mjeri u kojoj to radi spomen Clarka Gablea.

Legendarni glumac rođen je 1. veljače 1901. godine u gradiću Cadizu, u američkoj saveznoj državi Ohio.

Njegova majka Adeline umrla je kad je imao samo 10 mjeseci pa se njegov otac William ubrzo oženio s Jeannie Dunlap. Clark je imao lijep odnos s pomajkom zahvaljujući kojoj je posebno zavolio glazbu. Jeannie ga je naučila svirati klavir, a kasnije je počeo svirati puhačke instrumente.

Poticala je razvoj njegove umjetničke strane što se baš i nije svidjelo Clarkovu ocu. On je inzistirao na tome da se njegov sin bavi "muževnim" stvarima poput lova i raznih teških fizičkih poslova, ali kada oca nije bilo u blizini, Clark je u društvu najbližih prijatelja recitirao Shakespeareove sonete.

Imao je 17 godina kada je pogledao predstavu "The Bird of Paradise" i shvatio da želi biti glumac. Neko vrijeme glumio je u malim kazališnim družinama i putovao SAD-om, a potom se počeo baviti drugim poslovima. Prodavao je kravate u portlandskoj robnoj kući Meier & Frank kada je upoznao glumicu Lauru Hope Crews koja ga je naposljetku potaknula na povratak glumi.

Clark Gable Clark Gable (Foto: Guliver)

Brak sa 17 godina starijom učiteljicom glume

Njegov talent zapeo je za oko 17 godina starijoj učiteljici glume Josephine Dillon koja je u njemu prepoznala potencijalnu filmsku zvijezdu. Platila je Clarku popravak zubi, promijenila mu frizuru, pomogla da ojača neuhranjeno tijelo, vježbama produbila njegov glas, ispravila držanje i naposljetku značajno poboljšala mimiku njegovog lica i glumačke ekspresije.

Nakon završetka priprema uputili su se u Hollywood, a Josephine mu je uskoro postala menadžerica i - supruga. Clark je počeo raditi kao statist u nijemim filmovima pa se, između ostalog, 1926. godine pojavio u uratku Irvinga Cummingsa iz 1926. godine pod nazivom "The Jonstown Flood".

U istom filmu statirala je i tada 17-godišnja Carole Lombard koja će mnogo godina kasnije postati njegova treća supruga.

Carole i Clark u filmu Carole i Clark u filmu "No Man On Her Own" (Foto: Profimedia)

Carole i Clark mimoišli su se na ovom snimanju i službeno su se upoznali tek 1932. godine na setu filma "No Man of Her Own". Glumac se u međuvremenu rastao od Josephine i oženio Rheom Langham, a Carole je bila u braku s Williamom Powellom.

Prema priznanju glumice, među njima u tom trenutku nije bilo nikakve kemije. Spajao ih je samo sličan smisao za humor. Kada je završilo snimanje, Clark joj je poklonio prevelike baletne papučice uz poruku na kojoj je pisalo: "Za istinsku primadonu." Carole mu nije ostala dužna. Na veliku šunku zalijepila je njegovu sliku i darovala mu ovaj neobičan poklon uz napomenu da on predstavlja njegove glumačke sposobnosti.

Sudbonosan ponovni susret

Nakon toga izgubili su svaki kontakt. Clark se u međuvremenu prometnuo u jednu od najvećih glumačkih zvijezda pa su ga mediji prozvali "kraljem Hollywooda". Carole je također ostvarila uspješnu karijeru i proslavila se ulogama u brojnim komedijama.

Carole i Clark u filmu Carole i Clark u filmu "No Man On Her Own" (Foto: Profimedia)

Njihov ponovni susret dogodio se četiri godine nakon snimanja zajedničkog filma na glamuroznom balu Mayfair na kojem se okupljala holivudska krema.

Clarkov brak s Rheom bio je pred razvodom, a pratile su ga i glasine o brojnim preljubničkim aferama. Ovaj put Carole je "pala" na šarm okorjelog zavodnika. Prema riječima prisutnih, cijele večeri flertali su jedno s drugim i plesali. Kada ju je glumac nimalo galantno pozvao u svoju hotelsku sobu, duhovita Carole pitala ga je: "Što ti misliš tko si, Clark Gable?"

Ubrzo su postali nerazdvojni i viđali se u tajnosti, a Clark je odlučio ubrzati razvod. Zahvaljujući honoraru koji je dobio za film "Zameo ih vjetar" isplatio je Rheu i brak službeno okončao 7. ožujka 1939. godine.

Nakon vjenčanja par je kupio ranč na kojem su provodili većinu vremena Nakon vjenčanja par je kupio ranč na kojem su provodili većinu vremena (Foto: Profimedia)

Samo 22 dana kasnije, tijekom stanke snimanja filmskog klasika koji će zauvijek obilježiti njegovu karijeru, Carole i Gable oženili su se u Arizoni. Nakon kratkog medenog mjeseca kupili su ranč u kalifornijskom gradu Encinu koji je postao njihov dom. Uzgajali su kokoši, brinuli o psima i konjima te uživali u mirnoj svakodnevici, što dalje od holivudskog glamura. Prema priznanju glumčevih prijatelja, to je bilo najljepše i najmirnije razdoblje njegovo života koje je ubrzo prekinula velika tragedija.

Tragičan kraj voljene žene

U siječnju 1942. godine Carole je pridružila akciji skupljanja novaca za američke vojnike. U društvu svoje majke Elizabeth i agenta Otta Winklera tjedan dana vlakom je putovala po mnogim gradovima, a nakon završetka akcije željela se što prije vratiti kući svom suprugu.

Iako su imali rezervirane karte za vlak do Los Angelesa, Carole je željela da do Kalifornije putuju avionom. Elizabeth i Otto bojali su se letenja i željeli su se vraćati vlakom, ali bacanjem novčića ipak su se odlučili za avionski let.

Voljeli su se ludo i kratko - razdvojila ih je tragedija Voljeli su se ludo i kratko - razdvojila ih je tragedija (Foto: Profimedia)

Poletjeli su 16. siječnja u ranim jutarnjim satima. Nakon kratke stanke i uzimanja goriva u Las Vegasu krenuli su prema Los Angelesu, ali nedugo nakon uzlijetanja avion je skrenuo s putanje i zabio se u obližnju planinu Potosi. Nitko od putnika nije preživio nesreću.

Nakon vijesti o smrti supruge, shrvani Gable odmah je otputovao u Las Vegas. Iako su ga svi odgovarali od toga, odlučio se uspinjati strmim planinskim putem do mjesta nesreće. Među krhotinama raznesenog aviona, spasioci su pronašli špangu koju je glumac poklonio Carole za Božić, a na njoj je bilo nekoliko svilenkastih vlasi njezine plave kose.

Nakon pronalaska njezinog tijela, vratio se u svoju hotelsku sobu i odbio izlaziti iz nje. Ne želim se vratiti u praznu kuću. Da sam otišao s njom, možda se sve ovo ne bi dogodilo, rekao je tada najbližima. Carole i Clark u filmu Carole i Clark u filmu "No Man On Her Own" (Foto: Profimedia)

Njegovi prijatelji potvrdili su da nakon tog dana više nikad nije bio isti. Pio je i pušio bez prestanka, prijavio se u vojsku i govorio da mu nije važno hoće li živjeti ili umrijeti. Iako su prije tragedije razmišljali o selidbi, Clarke je nakon njezine smrti odustao od te ideje i do kraja života živio na ranču. Njihovu spavaću sobu ostavio je netaknutom.

Iako se nakon njezine smrti ženio još dva puta, njegovo srce bilo je ispunjeno samo ljubavlju prema nesretno preminuloj glumici. Clark Gable preminuo je 16. studenog 1960. godine. Prema vlastitoj želji, pokopan je uz svoju voljenu Carole.

Vivien Leigh i Laurence Olivier Vivien Leigh i Laurence Olivier: Tužna istina iza jedne od najvećih ljubavi 20. stoljeća

Pier Angeli i James Dean James Dean: Jedina žena koja je slomila srce slavnom zavodniku

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju