Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i za vrijeme ljetnih mjeseci nastavlja sa svojim prijeko potrebnim radom, a djeci iz 14 različitih bolnica i ustanova nastavlja donositi radost i osmjehe kroz svoje raznovrsne programe.

Galerija Crveni nosovi - 2 Crveni nosovi - 1 Crveni nosovi - 3 +1 Crveni nosovi

Dok većina djece ljetne mjesece provode bezbrižno u okruženju obitelji i prijatelja, nažalost postoje djeca koja su svoja sigurna okruženja morala zamijeniti bolničkim. Bolnica postaje privremeni dom cijeloj obitelji, a strah i anksioznost čine njihovu svakodnevicu.

Ozbiljna bolest, kronično zdravstveno stanje ili bolnički krevet ne bi smjeli nijednom djetetu uskratiti osnovno pravo na igru, pravo koje je neophodno za dječji razvoj i opću dobrobit. Zapravo, upravo u tim zastrašujućim i tjeskobnim trenucima igra i poticaj koji klaunovidoktori donose mogu pomoći u što bržem oporavku.

Kroz igru i humor do dječjih osmijeha 

Osluškujući potrebe djece i njihovih roditelja u tužnim i bolnim životnim situacijama, CRVENI NOSOVI kalunovidoktori osmislili su niz programa, koji se odvijaju kroz cijelu godinu, kako bi im pružili veliku podršku i pomoć u prihvaćanju situacije. Kroz interaktivnu igru i humor, klaunovidoktori stvaraju poticajno i sigurno okruženje koje olakšava prilagodbu djece na bolničko okruženje i poboljšava njihovo prihvaćanje medicinskih postupaka i osoblja.

Dok se nasmijani kreću od kreveta do kreveta, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori potiču aktivno sudjelovanje djece i podržavaju njihov prirodni instinkt za igrom te ih potpuno uključuju u interakciju, ako djeca to i žele. 

Crveni nosovi - 1 Humorom i smijehom protiv bolesti (Foto: PR)

Naša najveća nagrada je upravo smijeh na licu bolesnog djeteta!, izjavila je doktorica 'Maštalić' za vrijeme redovnih posjeta. Uz osmijeh i predstave, prisutnost klaunovadoktora bolesnoj djeci donosi prijeko potreban poticaj, samopouzdanje i hrabrost, elemente koji su temeljni za smanjenje njihove ranjivosti.

Jedan takav program je i interaktivna glazbena predstava pod imenom "Karavan Orkestar" u sklopu koje tri klaunadoktora tragaju za orkestrom te ga pronalaze u rehabilitacijskim ustanovama. Uvažavajući potrebe djece s umjerenim i težim teškoćama u razvoju, klaunovidoktori razvili su prilagođenu predstavu koja zadovoljava njihove potrebe za interakcijom te participacijom u umjetničkim događanjima.

Pozitivna energija klaunovadoktora potreba je cijeloj zajednici 

Kad ste došli s ovom predstavom, bio je to prvi put da smo vidjeli kako djeca mirno i zajedno sjede te promatraju, a zatim im je svima na lice došao lagani osmijeh. Većini djece s teškoćama ovo je zapravo bila i prva predstava koju su ikada gledala. Nakon predstave djeca su bila puno mirnija i promjena je bila jasno vidljiva,  rekla je Josipa Blažević, mag. rehab. educ.

I nama liječnicima CRVENI NOSOVI uvijek razvedre dan. Pozitivna energija klaunovadoktora potrebna je čitavoj zajednici, kaže  doc.dr.sc. Mario Ćuk, dr.med.

Crveni nosovi - 4 Crveni nosovi (Foto: PR)

Humor kojeg donose klaunovidokori stvara most između zdravstvenog osoblja i pacijenata, uz pomoć kojeg se uspostavlja dijalog i stvara pozitivna atmosfera za lakše savladavanje teških trenutaka. Upravo zato klaunovidoktori održavaju kontinuitet svojeg rada i posjeta, neovisno o doba godine. Oni nisu tek povremeni gosti već stalno prisutni prijatelji, a kada je najteže oni su i oslonac djeci i njihovim roditeljima, ali i stručnom osoblju.

Crveni nosovi - 2 Mladenka Majerić: Žena iza udruge koja tugu djeteta u bolničkoj sobi pretvara u radost

Klaunovedoktore uvijek ćete prepoznati po smijehu koji se čuje na hodnicima bolnica i institucija u kojima provode svoje redovne i posebne programe te ih možete sresti u: 

  • :Klinički bolnički centar Zagreb Rebro
  • Klinika za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva bolnica)
  • Zavod za dječju hematologiju i onkologiju „Dr. Mladen Ćepulić“
  • Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
  • Dječja bolnica Srebrnjak
  • Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice
  • Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež Zagreb (Kukuljevićeva)
  • Klinički bolnički centar Rijeka
  • Klinički bolnički centar Osijek
  • Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju (KBC Osijek)
  • Klinički bolnički centar Split
  • Opća bolnica Zadar
  • Opća županijska bolnica Vukovar
  • Opća županijska bolnica Vinkovci

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju