Sandra Bullock jedna je od omiljenih holivudskh glumica koja već godinama ne prestaje oduševljavati na filmskom platnu. Ipak, neki od njezinih filmova posebno su nam prirasli srcu, a prvo mjesto svakako pripada filmu Cura na zadatku.

Galerija Scena iz filma \'Cura na zadatku\' +0 Zbog velikog uspjeha koji je film postigao, pet godina kasnije snimljen je i drugi dio naziva Cura na zadatku 2: Lijepa i naoružana

Do danas su snimljena dva nastavka filma, a oba su nas jednako prikovala za radnju oko koje se vrti čitava priča.

Sandra Bullock utjelovljuje agenticu FBI-ja Gracie Hart koja uz bok svojim muškim kolegama posao hvatanja kriminalaca radi vrlo zdušno. Vanjski izgled nije nešto čime se zamara, no sve se počinje mijenjati kada mora krenuti na tajni zadatak.

Naime, tajanstveni bombaš poznat kao Građanin na brojne je adrese poslao prijeteća pisma, a između ostalog prijetnje su upućene i instituciji koja održava izbor za Miss Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je Gracie jedina među svojima kolegama iole prikladna za ulogu natjecateljice na tom izboru, unutar FBI-ja pada odluka o njezinoj potpunoj promjeni izgleda i slanju na natjecanje. I upravo time počinje Gracein najzahtjevniji zadatak u životu koji je u potpunosti tjera izvan njene zone ugode.

Zbog velikog uspjeha koji je film postigao, pet godina kasnije snimljen je i drugi dio naziva Cura na zadatku 2: Lijepa i naoružana koji je bio itekako dostojan nasljednik prvog dijela. Gracie se još jednom našla u ulozi ljepotice kojoj novostečena slava nakon spašavanja proteklog izbora za Miss teško pada.

No kao sada prepoznatljivo lice postaje glasnogovornica FBI-ja, ali neodoljiva želja za pustolovinama i osjećaj za nedopuštene kriminalne radnje u njenoj okolini i dalje joj ne daju mira. Sve će je to još jednom navesti da preispita sebe, svoje veze i ljubav prema poslu.

ISMIJAVANJE STEREOTIP, ALI I UPOZORENJE NA VAŽNA PITANJA

No osim odličnog posla redatelja Donalda Petriea i sjajne glume Sandre Bullock i njezinih filmskih partnera poput Benjamina Pratta u prvom dijelu ili sjajne Diedrich Bader u drugom dijelu, ono što ovaj film čini toliko privlačnim i godinama nakon što je snimljen svakako je demistificiranje nametnutih ideala ljepote i svega što se odigrava iza zastora izbora za miss, kao i stereotipa koje šira javnost ima o takvim događanjima.

Gracie je potpuna suprotnost svemu što jedan izbor ljepote traži. Prije promjene izgleda, predstavlja stereotipiziranu agenticu FBI-ja - agresivnu, muškobanjastu, nimalo zabrinutu za svoj vanjski izgled ili način na koji se smije. No takvi su nam stereotipi i društveno nametnuti.

Tom Cruise i Kelly McGillis zvijezde su filma 'Top Gun' iz 1986. godine "Top Gun": Istina iza nezaboravne scene u liftu zbog koje srce brže kuca

Ne očekujemo da će agentica FBI-ja imati nalakirane nokte, ispeglanu kosu i svako jutro nanositi kap skupog parfema. No trenutak njezine drastične promjene izgleda ujedno je i trenutak u kojem čitav film poprima novi smjer i kada na scenu dolaze i potpuno stereotipizirane ljepotice u borbi za prestižnu nagradu.

Sve su one obdarene vanjskim izgledom, no istodobno im nedostaje dubljeg i šireg promišljanja. To itekako dolazi do izražaja kada im se postavlja pitanje o tome što bi željele promijeniti i što žele za sebe i budućnost.

Dok sve one odgovaraju onom famoznom rečenicom o „miru u svijetu“, Gracie daje iskren, promišljen i hvale vrijedan odgovor. Međutim, reakcija publike i sudaca izostaje sve dok ne spomene famozni „mir u svijetu“.

Upravo se u toj sceni vidi što su redatelji i producenti, od kojih je jedna i sama Sandra Bullock, htjeli postići – ismijavanje stereotipa i istodobno promišljanje o njima.

Osim toga, Gracie jede pizzu, pije pivu i ruši sve predrasude o tome kako bi „prava žena“ zaista trebala izgledati i ponašati se. Dokazuje da istodobno može imati uspješnu karijeru u polju u kojem dominiraju muškarci i koje je prepuno po život opasnih situacija.

No film otkriva i kakva čvrsta mogu biti ženska prijateljstva – čvrsta i puna povjerenja, koji na vidjelo donose i rane iz prošlosti.

Naime, jednom kada se zbliži s drugim natjecateljicama i bolje ih upozna, Gracie u jednom trenutku kaže: Pokuša li itko nauditi mojim novim prijateljicama, zgazit ću ih. Toliko će patiti da će poželjeti da se nikada nisu ni rodili, a pokušaju li pobjeći, neće daleko stići.

U takvom novonastalom odnosu film otkriva i mnogo ozbiljnije probleme od stereotipa ljepote – seksualno zlostavljanje koje je u ranoj mladosti preživjela Cheryl Frasier, jedna od Graceinih novih prijateljica.

Scene iz filma Forrest Gump Jenny i Forrest: Posebna ljubavna priča s filmskog platna kojoj se vraćamo već 25 godina

Shvaćajući da je Gracie osoba kojoj može vjerovati, Cheryl po prvi put ikada glasno izgovara da ju je profesor na fakultetu pokušavao seksualno napastovati. Na pitanje zašto to nikome nije rekla, Cheryl odgovara da zna kako se to događa čitavo vrijeme.

Redatelji su ovo pitanje, kao i pitanje važnosti samoobrane žena sjajno uklopili u film jer u svojoj završnoj točki Gracie spominje koliko je važno znati zaštititi se i reagirati kada se dogodi bilo kakav napad na nas. Iako je to u filmu prikazano na humorističan način, od presudne je važnosti ženama približiti ovu tematiku.

Sveukupno gledajući, film dokazuje da žena mora biti ta koja će krojiti svoja pravila, a da je vanjski izgled samo jedan od faktora u životu. Postoje mnogo važnije stvari, a Sandri je uspjelo da u liku Gracie Hart sve njih donese na vidjelo.

Zbog velikog uspjeha koji je film postigao, pet godina kasnije snimljen je i drugi dio naziva Cura na zadatku 2: Lijepa i naoružana Zbog velikog uspjeha koji je film postigao, pet godina kasnije snimljen je i drugi dio naziva Cura na zadatku 2: Lijepa i naoružana (Foto: WENN/Cover Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju