Ako u svoj vrt želite posaditi egzotični cvijet koji lako uspijeva, a baš i nije toliko raširen na našem podneblju, vatrena ljepotica tekoma možda je i najbolji izbor.

Galerija Tekoma Tekoma Tekoma +5 Tekoma

Tekoma, znanstvenog naziva Campsis radicans, poznata je po svojim raskošnim narančastim cvjetovima koji u ljetnim mjesecima svaki vrt pretvaraju u pravi mali raj.

Ova penjačica rodom je iz Sjeverne Amerike, ali se odlično udomaćila i diljem Europe pa u našim krajevima raste sve do 20 metara visine.

Idealna je za prekrivanje ograda, ulaza i zidova, a njezini upečatljivi trubasti cvjetovi mnogima su najzanimljiviji dio ljetnog vrta. I ne samo posjetiteljima – već i pčelama kojima tekoma poklanja puno nektara i propolisa. 

Tekoma Tekoma (Foto: Shutterstock)

U nastavku možete pronaći nekoliko savjeta kako da tekoma uspije u vašem vrtu.

  • Ako u svome vrtu želite posaditi tekomu, treba znati da ona obožava sunce. Ovu biljku je najbolje posaditi kad su temperature umjerene, stoga je proljeće idealno vrijeme za sadnju.
  • Počinje cvjetati u lipnju, a svoju raskoš pokazuje sve do rujna, odnosno sve dok je kupaju zrake sunca.
  • Skromna ljepotica podosta je otporna pa će preživjeti u sušu, ali ljeti je ipak treba redovito zalijevati.
  • Ovisno o vrsti (američka, kineska, križana) tekoma je više ili manje otporna. Primjerice, križana tekoma može izdržati čak i kad temperatura padne 15 stupnjeva ispod nule. 
  • Osim adekvatnog zalijevanja, tekomi treba pripremiti i dobar potporanj – jer se radi o penjačici koja se za zid pričvršćuje zračnim korijenjem. Neki je posade uz osušeno stablo koje joj tada služi kao potporanj, piše portal botanickivrh.hr.
  • Najbolje uspijeva u kombinaciji sunčanog i sjenovitog područja, tako da joj je sunce gore, a sjena dolje.
  • Nikako se ne bi smjela uplitati u ogradu, jer će deblo tekome potpuno zarasti oko ograde što šteti i njoj i ogradi, ističu na stranici Botanički vrh. 

Tekoma Tekoma (Foto: Shutterstock)

Ako ste ljubitelji penjačica, pročitajte i savjete za uzgoj glicinije. 

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu Ružičnjak kao iz bajke: Četiri savjeta kako na balkonu stvoriti carstvo ruža Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 4 Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 1 Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 3 +1 Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu - 5

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju