10 dalmatinskih imena za djevojčice koja će uvijek biti u điru

Podijelite na

Jug Hrvatske diči se svojom tradicijom, a njoj zasigurno pripadaju i imena koja se u Dalmaciji već stoljećima daju djeci, a koja su česta i danas. Izdvojili smo 10 prelijepih dalmatinskih imena za djevojčice koja nikada neće izaći iz mode

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 12.10.2017 / 07:46

Možda se među ovim imenima krije upravo ime za vašu kćerkicu

Možda se među ovim imenima krije upravo ime za vašu kćerkicu (Foto: Guliver/Thinkstock)

1. Tonka
Varijanta imena Antonija koje potječe od latinskog Antonius, što je rimsko ime izvornog porijekla iz grčke riječi anteo, antao, a znači spreman za borbu, takmičenje. Prema nekim izvorima, ime Antonija znači i 'prednja, prva'.

2. Cvita
Ovo ljupko ime ikаvskа je vаrijаntа imenа Cvijetа čije značenje dolazi od imenice cvijet. Želite li svojoj princezi dati nježno i romantično, a opet moćno i upečatljivo ime, Cvita će sigurno biti odličan izbor.

"Tonka, Cvita, Kate, Luce, Mare, Anka dalmatinska su imena za curice koja će na jugu Hrvatske uvijek biti popularna"

3. Luce
Ime je izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost. Ime se često davalo djeci rođenoj u cik zore kada se rađa danja svjetlost.

4. Mare
Kratka varijanta imena Marija. Kao ime Isusove majke, simbolizira čistu i duboku ljubav. Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir (gorko) i jam (more) pa bi značenje bilo gorčina mora. Prema novijim tumačenjima, pretpostavlja se da ime vuče značenje od egipatskog mry, što znači 'ona koja ja voljena'.

5. Kate

Skraćeni oblik imena Katarina. Po jednom tumačenju, izvedeno je od grčke riječi hekateros što znači 'svaki od oboje'. Po drugoj teoriji, ime vuče porijeklo iz grčkog katharos (katarza) što znači 'čistoća, čistoća emocije'. Također se spominje izvedenica od imena Hekata, boginje smrti i vradžbina. Pročitajte i imena za djevojčice i dječake po horoskopskom znaku.

6. Anka
Varijanta imena Ana koje znači milost, ljupkost, zahvalnost. Ime potiče iz starohebrejskog Hannah, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo Anna. Ime je majke Bogorodice Marije pa je u raznima varijantama postalo popularno širom kršćanskog svijeta od najranijih vremena do danas.

7. Anđa
Snažno ime koji potječe od grče riječi angelus što znači anđeo, glasnik, vjesnik.

8. Manda
Ime izvedeno iz imena Magdalena starogrčkog porijekla i znači "ona koja potiče iz Magdale" (mjesto na Galilejskom jezeru), a označava osobu čvrstu kako kulu. U Dalmaciji je poznata i poštapalica "asti Mande" ili "asti ga Mande" koja se koristi kao izraz čuđenja kad su u pitanju pozitivne i vesele stvari. Doznajte i 10 muških retro imena koja zaslužuju opet biti popularna.

9. Perina
Nastalo od muškog imena Petar, staro dalmatinsko žensko ime Perina već je stoljećima jedno od najpopularnijih na jugu Hrvatske. Ime se spominje i u dokumentu "Prilog poznavanju osobnih imena trogirskog stanovništva u 16. i 17. stoljeću" autorice Nevenke Bezić-Božanić.

Slavenski živalj naseljavajući istočnu jadransku obalu donosi sobom i svoj oblik osobnih imena, koja će se u raznim inačicama sačuvati i do naših dana, piše autorica.

10. Paloma
Ime potječe od latinske riječi palumba koja je označavala goluba, pa se tako paloma može prevesti kao golubica. Ime koje tako asocira na Mediteran, ljeto, sunce, more,... Saznajte i top 10 imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj 2016. godine.

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se