Jedan dan ima 1440 minuta. Odvojimo li od toga samo minutu kako bismo odradili aktivnost koja nam može unaprijediti i olakšati život, to je uistinu samo djelić dana.

Taj djelić dana može poboljšati naše raspoloženje, naše organizacijske sposobnosti, ukazati nam na želje i važne ciljeve te nam dati jasnoću.

Zato u nastavku donosimo deset jednominutnih navika koje vam to mogu pružiti, a možete ih kombinirati i sve zajedno.

1. Pospremite radni i/ili kuhinjski stol

Pregledan prostor utječe i na pregledan um. Na kraju dana odvojite minutu kako biste pospremili radni stol, posložili papire i knjige, ugasili računalo. Jednako napravite i sa stolićem u dnevnoj sobi i kuhinjskim stolom.

Upravo se na kuhinjskom stolu najčešće nakuplja najviše nereda tijekom dana, posebno ako imate djecu, no samo micanje stvari i brisanje krpom ili vlažnom maramicom dat će vam osjećaj zadovoljstva i jasnoće. Iduće jutro bit ćete si zahvalni.

2. Pišite svoje ideje u bilježnicu

Koliko vam se puta dogodilo da vam padne na pamet neka dobra ideja, pa pomislite kako biste mogli razmisliti o tome da je sprovedete u djelo, no idućeg se dana toga više ni ne možete sjetiti?

Zato je dobro uz sebe imati notes ili malu bilježnicu koja stane u torbu kako biste je uvijek imali pri ruci kada vam idući put padne na pamet neka ideja. Dakako, zapisivanje u mobitel također je alternativa.

Odvajanjem vremena za te ideje dajete sebi slobodu za razmišljanje o velikim stvarima, a ujedno povećavate kapacitet svog mozga, što je svojevrsna vježba za moždane stanice.

3. Napravite digitalno čišćenje

Obrišite stotine nepotrebnih fotografija iz mobitela, prastare razgovore, mailove koji datiraju još iz vremena fakulteta, nebrojene skice u mapama… Digitalno čišćenje jednako je važno kao i ono fizičko. Jednom kada to napravite, osjećat ćete olakšanje. Osim toga, tako ste oslobodili dodatne megabajte za nove materijale, a i mobitel će vam biti mnogo brži.

4. Naučite jednu nasumičnu stvar

Imate samo minutu odmora? I to je dovoljno da naučite nešto novo. Čovjek nikada ne bi trebao prestati učiti, a u današnje doba, zbog dostupnosti informacija, to je lakše nego ikada.

5. Pokrenite tijelo

Zbog sjedilačkog načina života naše generacije, činjenica je da se sve manje krećemo. To itekako ima posljedice po naše zdravlje, pa je važno koristiti prilike za kretanje, makar to bila i minuta.

Pošaljite poruku onima koje dugo niste čuli ili vidjeli. Upitajte ih kako su i pozovite na kavu. Život je prekratak za stalno odgađanje i „Moramo jednom na kavu“.

Primjerice, možete se samo dobro protegnuti, odradili minutu izdržaja ili jumping jacksa. Možete i napraviti krug po stanu. Time će se povećati i broj otkucaja srca, a do naših će stanica doći veća količina kisika, koja će nam omogućiti jasnije razmišljanje kada se vratimo radnom zadatku.

6. Pregledajte sutrašnji raspored

Tko od djece mora na koji trening? Tko mora zubaru? Trebate li vratiti knjige u knjižnicu? Koji su vam zadaci na poslu?

Ako prije spavanja bacite oko na sutrašnji raspored, ujutro ćete u novi dan krenuti s mnogo jasnijom vizijom i mnogo manje stresa jer ćete znati što vas očekuje.

7. Postavite ciljeve za sutra, idući vikend, idući mjesec

Usko vezano uz pregledavanje sutrašnjeg rasporeda je i postavljanje ciljeva. Zapitajte se što sutra želite postići. Koji je vaš cilj? Moguće je da nećete stići napraviti sve ono što ste zamislili jer je život nepredvidiv, no što je primarni cilj?
Jednako se možete zapitati i za vikend, idući mjesec i tako dalje.

8. Popijte vodu

Rijetko tko pazi da pije točno onoliko vode koliko mu je potrebno, iako je hidracija presudna za naše zdravlje. Voda koju pijemo utječe na izgled kože, izbacivanje toksina iz tijela, može smanjiti glavobolje i još mnogo toga. Zato je vrlo važno podsjetiti se piti dovoljno vode. U jednoj minuti itekako možete ustati, napuniti bočicu ili čašu vode i popiti ju.

9. Zapišite današnje troškove

Uvođenje eura mnogima od nas je dalo lažni osjećaj toga da stvari stoje manje nego što to uistinu jest, a vrlo često i zaokružujemo cifre, pa ni ne znamo koliko smo zapravo potrošili. Zato je vrlo korisno na kraju svakog dana zapisati u bilježnicu ili u za to predviđene aplikacije koliko smo uistinu potrošili.

Zapišite svaki cent, a ako se još mučite s eurima, pretvorite na kraju taj iznos i u kune kako biste imali jasniju sliku vrijednosti utrošenog novca.

10. Pošaljite poruku dragoj osobi

Koliko puta vam se dogodilo, posebno ako ste novopečena mama, da vidite neku poruku, mislite kako ćete kasnije odgovoriti na nju, a potom prođe i po nekoliko dana? Odvojite tu jednu minutu i odgovorite. Druga strana će to cijeniti.

Također, pošaljite poruku prijateljici ili onima koje dugo niste čuli ili vidjeli. Upitajte ih kako su i pozovite na kavu. Život je prekratak za stalno odgađanje i Moramo jednom na kavu.

Kava Ne odgađajte druženje s dragim ljudima (Foto: Unsplash+)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju