Sezona je marelica, ukusnog voća koje je omiljeni sastojak pita, kolača i džemova, a uz to ima i niz prednosti za zdravlje.

Marelice su, naime, izuzetno hranjive, povoljno utječu na probavu i zdravlje očiju, pune su antioksidansa... U nastavku pročitajte devet prednosti ovog voća zbog kojih ćete ga uvrstiti u svoju svakodnevnicu (ako već niste).

1. MARELICE SU HRANJIVE I NISKOKALORIČNE

Marelice su vrlo hranjive i sadrže mnoge esencijalne vitamine i minerale.

Samo dvije svježe marelice (oko 70 grama) sadrže 34 kalorije, osam grama ugljikohidrata, gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana, osam posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, osam posto vitamina C, četiri posto vitamina E i četiri posto preporučenoog dnevnog unosa kalija.

Od marelica imate najviše koristi ako ih jedene cijele i neoguljene jer je i njihova kora bogata vlaknima i drugim granjivim tvarima.

Breskve Kraljice sunčanih dana: Pet razloga zbog kojih trebamo (za)voljeti breskve

2. BOGATE SU ANTIOKSIDANSIMA

Između ostalog, pokazalo se da su marelice bogate flavonoidima, spojevima za koje se pokazalo da štite od bolesti poput dijabetesa i bolesti srca.

3. IMAJU POVOLJAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE OČIJU

Marelice sadrže spojeve neophodne za zdravlje očiju. Između ostalog, izvrstan su izvor beta-karotena, luteina, zeaksantina i vitamina C i E, a ove hranjive tvari štite oči od oštećenja.

4. POMAŽU ZDRAVLJU KOŽE

Konzumiranjem marelica činite dobro svojoj koži.

Među glavnim uzrocima bora i oštećenja na koži su okolišni čimbenici kao što su sunce, zagađenje i dim cigareta. Antioksidansi kojima su marelice bogate štite od spomenutih štetnih utjecaja. Ti spojevi mogu koristiti koži i na način da smanjuju rizik od bora i opekotina od sunca.

5. MOGU POMOĆI ZDRAVLJU CRIJEVA

Jedna šalica narezanih marelica (oko 165 grama) ima 3,3 grama vlakana, što je 8,6 posto preporučenog dnevnog unosa kod žena. Konkretno, marelice su bogate topivim vlaknima koja su važna za održavanje zdravih razina šećera u krvi i razine kolesterola i koja pomažu u poticanju probavnog sustava.

6. MARELICE IMAJU VISOKU RAZINU KALIJA

Ova voćka bogata je kalijem koji je, između ostalog, odgovoran za reguliranje mišičnih kontrakcija i tekućine u tijelu. Otprilike dvije marelice sadrže četiri posto preporučenog dnevnog unosa kalija, a budući da je kalij u suradnji s natrijem odgovoran za održavanje ravnoteže tekućine u tijelu, adekvatan unos kalija može pomoći u sprječavanju nadutosti i u održavanju krvnog tlaka.

Jedna analiza pokazala je da prehrana bogata kalijem značajno utječe na smanjene krvog tlaka i smanjuje rizik od moždanog udara za 24 posto.

Kolač s marelicama S marelicama i bademima: Recept za brzi kolač koji se topi u ustima

Džem od marelica Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka

7. BOGATE SU VODOM

Kao i većina voća, marelice imaju velik postatak vode, što može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca.

S obzirom da većina ljudi ne pije dovoljno vode, konzumiranje svježeg voća može pomoći u ostvarenju cilja.

8. MOGU POMOĆI ZAŠTITITI VAŠU JETRU

Provedene su dvije studije na štakorima koje su pokazale da marelice štite jetru od oksidativnog stresa koji uzrokuje unos alkohola. Naravno, potrebno je provesti dodatna istaživanja na ljudima kako bi se ovi zaključci potvrdili.

9. LAKO IH JE UVRSTITI U PREHRANU

I svježe i suhe marelice brz su, ukusan i lagan dodatak vašoj svakodnevnoj prehrani. Možete ih uključiti u prehranu na razne načine – kao dio granola, svježe, narezane i dodane u jogurt, u džemovima, pa čak i kao dodatak mesu.

Mogu se koristiti kao zamjena za breskve i šljive u većini recepata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju