Europski tjedan mobilnosti se od 2002. godine održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija. Cilj je potaknuti europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvati stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti

Svako izdanje Europskog tjedna mobilnosti posvećeno je određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja je tema ''ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost'' i poziva na uključivanje u akciju "dijeljenjem dobivate više". Potiču se zajednička rješenja za mobilnost i ističu prednosti ekološki osvještenijih načina prijevoza. Inteligentne prijevozne tehnologije olakšavaju zajedničko korištenje. Stanovnike gradova i naselja se potiče na korištenje dostupnih zajedničkih mogućnosti gradskog, međugradskog i prigradskog prijevoz,a a svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cesti. Osim toga, možemo upoznati nove ljude i učiniti naše putovanje društvenijim.

Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. Prošle godine 953 grada organizirala su dan bez automobila.

Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. Prošle godine 953 grada organizirala su dan bez automobila.

Ove je godine na Europski tjedan mobilnosti prijavljeno 10 gradova. Prijavljene su sljedeće aktivnosti:

1. Biciklom kroz knjižnice – biciklijada iz programa u organizaciji Radne grupe ZKD Biciklisti, Zagrebačkog knjižničarskog društva.

2. Zdravi koraci - Akciju organizira zajednica ''Naša djeca'' i Europe Direct informativni centar Nova Gradiška kako bi promicali zdrav stil života, posebno među školarcima. Glavni cilj ove akcije je potaknuti djecu da više hodaju u svakodnevnom životu, umjesto da koriste druge načine prijevoza, što će imati pozitivan učinak na njihovo mentalno i tjelesno zdravlje.

3. Biciklom besplatno u vlakovima - tijekom Europskog tjedna mobilnosti, HŽ putnički prijevoz, omogućit će biciklima besplatan prijevoz na svim putničkim vlakovima u Hrvatskoj koji imaju određeno područje za skladištenje i vožnju bicikala.

4. Biciklističke ture VG-ZG-VG - Ekoregija Velika Gorica, Nextbike i Proglas organiziraju "Bike tour VG-ZG-VG" između dva grada - Zagreba i Velike Gorice. Pokreće se biciklistička turneja koja još više povezuje građane Velike Gorice i Zagreba. Postojeća biciklistička infrastruktura povezuje ta dva susjedna mjesta i svojim građanima osigurava brzi, zdravi i učinkoviti prijevoz vlastitim biciklom ili unajmljenim biciklima.

U našim gradovima koji su stalno zakrčeni prometom, gdje su mjesta za parkiranje rijetka, a zagađenje se povećava posjedovanje automobila nema više smisla. Dijeljenje je način kako ići naprijed, a inovativne aplikacije to olakšavaju.

Suprijevoz i dijeljenje vožnje

Korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva utječe na smanjivanje broja vozila na cesti, koristi vašem zdravlju i doprinosi u očuvanju okoliša.

Svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cesti. Budite dio novog vala i pridružite se Miji Kovačić koja se također uključila u Europski tjedan mobilnosti i isprobala suprijevoz (car pooling). Njeno iskustvo provjerite u videu.
Car pooling video

Javni prijevoz i bicikli
Korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva utječe na smanjivanje broja vozila na cesti, koristi vašem zdravlju i doprinosi u očuvanju okoliša. Pridružite se Tei, Daliboru i Željki i odaberite bicikl kao svoje prijevozno sredstvo. Njihova iskustva pogledajte u videu. #mobilityweek

Sve aktivnosti i programe Europske komisije možete pratiti putem Facebook stranice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju